Magický svet pod vodou: Jedno z najkrajších jazier sveta ukrýva pod hladinou skutočný unikát

2023-01-31 12:30:00 |   |    | 

Na svete je množstvo nádherných horských jazier, to s názvom Kaindy sa však od ostatných líši už na prvý pohľad. Ak uvidíte snímku tyrkysovej vody, z ktorej „vyrastajú“ vysoké a štíhle kmene stromov bez konárov, vedzte, že práve hľadíte na jeden z prírodných skvostov Kazachstanu.



 

K najnavštevovanejším prírodným atrakciám v Kazachstane patria Kolsajské jazerá (Kolsai), ktoré dali pomenovanie celému národnému parku. V ich blízkosti sa však nachádza aj o čosi menšie a plytšie, no zrejme ešte zaujímavejšie jazero Kaindy.

Táto „hračka prírody“ vznikla v roku 1911, keď oblasť zasiahlo rozsiahle zemetrasenie. Počas neho došlo k zosunutiu vápencových skál, ktoré prehradili roklinu Chon-Urekty vo výške asi 2000 metrov nad morom a po jej zaplnení vodou vzniklo jazero, dlhé asi 400 a hlboké 30 metrov.

Jeho názov by sa dal preložiť ako „brezové jazero“, v skutočnosti však v tejto oblasti rastú smreky. Časť z nich zostala po zaplavení trčať nad vodnú hladinu a došlo k veľmi zaujímavému úkazu. Kmene bez konárov postupne prišli o kôru a vybielili sa (odtiaľ zrejme názov jazera), paradoxne však dolná časť stromov zostala veľmi dobre zachovaná.

Voda v jazere je totiž veľmi studená a aj v lete dosahuje len teplotu okolo 6 stupňov Celzia. Napriek tomu však tento magický podvodný les láka potápačov i turistov, ktorí ho môžu obdivovať aspoň z brehov. Kaindy sa nachádza len približne 130 kilometrov juhovýchodne od mesta Almaty a je natoľko čisté, že v ňom občas môžete pozorovať aj pstruhy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa