Na Madagaskare spozorovali vzácneho vtáka: Takmer štvrťstoročie ho nikto nevidel

2023-03-03 06:00:00 |   |    | 

Ochrancovia životného prostredia v stredu na Madagaskare po prvý raz za uplynulých 24 rokov spozorovali tetraku žltohrdlú, vzácneho vtáka, o ktorom si mysleli, že už vyhynul. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.



Výprava do odľahlých oblastí tohto ostrovného štátu potvrdila dve nedávne pozorovania tohto spevavca. Vedci sa tiež dozvedeli niečo o správaní sa tohto drobného vtáka, čo by mohlo pomôcť vysvetliť, ako je možné, že tak dlho unikal pozornosti ornitológov.

Posledné zdokumentované pozorovanie tetraky žltohrdlej bolo v roku 1999 v dažďových pralesoch severovýchodného Madagaskaru, považovaných za jedno z miest z najrozmanitejšou biodiverzitou na svete, kde žijú stovky jedinečných druhov stavovcov.

Minulý rok v decembri sa medzinárodný tím výskumníkov pod vedením americkej nadácie Peregrine Fund vydal na cestu do oblasti, kde bola tetraka žltohrdlá naposledy videná. Vedci zistili, že veľká časť lesa bola zničená a premenená na farmy na výrobu vanilky, hoci táto oblasť je oficiálne chránená.

Viac ako polovica madagaskarských vtákov — približne 115 druhov — je endemických, čo znamená, že sa nevyskytujú nikde inde vo svete.

Vyše 40 druhov vtákov na Madagaskare je zapísaných na Červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) a sú klasifikované ako ohrozené vyhynutím.

Hlavnými príčinami straty biodiverzity na Madagaskare sú ničenie lesov na účely poľnohospodárstva, degradácia biotopov, invázne druhy, zmena klímy a lov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa