Albánsko vyhlásilo nový národný park, posledná divoká rieka v Európe zostane nedotknutá

2023-03-17 08:00:00 |   |    | 

Albánska vláda vyhlásila rieku Vjosa v južnej časti krajiny za národný park. Ide o víťazstvo ochrancov životného prostredia, ktorí bojujú proti plánom na výstavbu vodných elektrární na tomto toku. TASR správu prevzala vo štvrtok z tlačovej agentúry Reuters.



 

Environmentalisti a vedci označujú Vjosu za poslednú "divokú" rieku v Európe. Bez priehrad a elektrární tečie neprerušene 270 kilometrov z Grécka cez južné Albánsko až do Jadranského mora. Vjosa je domovom pre približne 1000 živočíšnych druhov vrátane kriticky ohrozeného úhora európskeho a endemické  druhy rastlín. Vyhlásenie rieky Vjosa a jej prítokov za národný park zabráni stavebným projektom.

Albánsky premiér Edi Rama uviedol, že na financovanie zariadení proti prenikaniu odpadových vôd do rieky bude v prvej fáze vyčlenených 80 miliónov dolárov. "Oddnes už navždy budeme ochraňovať poslednú divokú rieku Európy. Nezabúdajme, že tento park bude mať 12.700 hektárov, a je to obrovský park, ktorý prechádza celou krajinou," povedal Rama počas stredajšieho slávnostného podpisu v meste Tepelena asi 215 kilometrov južne od Tirany.

Albánsko získava takmer všetku elektrickú energiu z vodných elektrární. Na rieke Vjosa pôvodne plánovalo vybudovať 30 elektrární, aby uspokojilo rastúci dopyt. "Toto je historický okamih pre Vjosu, ktorá už navždy bude voľne prúdiť," uviedla mimovládna organizácia EcoAlbania, ktorá je lídrom v desaťročnom boji za záchranu tejto rieky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa