Neuveriteľné VIDEO z Chorvátska: V blízkosti obľúbeného ostrova šantila desiatka veľrýb

2023-05-03 12:00:00 |   |    | 

Obrovské vodné cicavce síce nie sú v Jadranskom mori natoľko neobvyklé, vidieť ich však v blízkosti pevniny je skutočne veľkou raritou. Aj preto chorvátske médiá a sociálne siete v týchto dňoch ovládlo video z dronu, ktoré zachytáva neuveriteľné prírodné divadlo. V blízkosti ostrova Vis šantila vyše desiatka veľrýb!



Vráskavec myšok je druhou najväčšou veľrybou, dospelý jedinec dosahuje dĺžku 20 metrov a hmotnosť 50 až 70 ton. Je veľmi spoločenský a neraz sa pohybuje v skupine s desiatkami ďalších jedincov. Väčšinou sa zdržiavajú v hlbšej vode a ďalej od brehu, o to vzácnejšie je video, ktoré sa podarilo pred pár dňami nakrútiť Stefanovi Torresovi. Ten pomocou dronu zachytil, ako sa tucet vráskavcov pohybuje neďaleko mesta Komiža v smere od Lastova ku Barjaci.

 

Draško Holcer z Chorvátskeho prírodovedného múzea pre portál 24Sata vysvetlil, že prítomnosť vráskavca v Jadranskom mori nie je až tak neobvyklá. „Je to druh, ktorý obýva celé Stredomorie. Do Jadranského mora vstupuje najmä na jar, pretože vtedy sa v tejto oblasti nachádza väčšie množstvo planktónu, ktorým sa živí.“ Stretnutie s týmito majestátnymi cicavcami je však aj tak veľmi výnimočné a ako potvrdzuje video, divákom ponúka nezabudnuteľné prírodné divadlo.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa