Otvorili najväčšie letisko sveta, takto vyzerá

2018-10-22 00:00:00 |   |    | 

29. októbra slávnostne otvorili nové letisko v Istanbule. Prestížny projekt tureckého prezidenta Erdogana začali stavať v roku 2014 a predpokladané náklady by mali dosiahnuť 7 miliárd eur. Letisko so šiestimi vzletovými a pristávacími dráhami ročne obslúži 150 až 200 miliónov cestujúcich, čím sa stane najväčším na svete. Lietadlá budú z neho smerovať do 350 destinácií na planéte.



 

Istanbulské Nové letisko (İstanbul Yeni Havalimanı) sa nachádza v štvrti Arnavutköy na európskej strane tureckého Istanbulu, od mesta je vzdialené necelú polhodinku metrom.

Istanbul čelil problémom s letiskami už dlhšie. Doteraz v meste fungovali dve - Atatürkovo medzinárodné letisko a Medzinárodné letisko Sabihy Gökçenovej, obe však už dávnejšie dosiahli svoje maximálne kapacity.

Hlavným bolo Atatürkovo medzinárodné letisko. To sa však nachádza v obytnej štvrti Bakırköy a zo všetkých strán je obklopené budovami. Preto už nemá priestor na ďalšie dráhy a čelí tiež veľkým problémom s dopravou a parkovaním. Z týchto dôvodov využívali nákladné a charterové lietadlá letisko Sabihy Gökçenovej. Aj to však už s 25 miliónmi pasažierov ročne dosiahlo svoje maximum.

Preto v Istanbule začali s výstavbou nového letiska, ktoré po spustení plnej prevádzky asi 35 kilometrov vzdialené Atatürkovo medzinárodné letisko úplne nahradí. Nové letisko sa nachádza medzi mestami Yeniköy a Akpınar severozápadne od Istanbulu a s mestom ho spája niekoľko liniek metra.

Pod architektonický návrh letiska sa podpísal medzinárodný tím dizajnérov pod vedením londýnskeho štúdia Grimshaw Architects, ktoré pracovalo aj na projektoch viacerých iných letísk. Pri tom tureckom sa spojilo s nórskym Nordic Office of Architecture a anglickým štúdiom Haptic.

Do súťaže o architektonický návrh 95-metrovej riadiacej veže sa zapojilo mnoho významných architektov, ktorí pri svojich návrhoch pracovali s tureckými motívmi. V štúdiu Zaha Hadid sa inšpirovali tancujúcimi dervišmi, Massimiliana Fuksasa oslovili minarety, v Moshe Safdie uprednostnili geometrické vzory a RMJM Architects zas najviac oslovili istanbulské čajky. Víťazný návrh vyšiel zo spolupráce architektov AECOM a Pininfarina, ktorí sa inšpirovali tulipánmi.

Hlavný terminál sa bude rozprestierať na ploche 1 500 000 m2 a po dokončení všetkých štyroch stavebných fáz bude mať letisko jednu riadiacu vežu, 6 vzletových a pristávacích dráh, 16 rolovacích dráh a 165 nástupných mostov (tunelov). Parkovacia garáž a vonkajšie parkovisku budú mať spolu kapacitu 70 000 áut.

Slávnostné „poklepanie základného kameňa stavby“ prebehlo 7. júna 2014, reálne sa však s výstavbou začalo až v máji 2015. Stavebné práce sa nezaobišli bez komplikácií. Podľa Tureckého ministerstva práce zahynulo do februára 2018 na stavbe 27 ľudí, miestni odborári však tvrdia, že toto číslo je v skutočnosti až okolo 400, keď za týždeň prídu o život traja až štyria robotníci. Ich rodiny dostávajú podľa tureckého denníka Cumhuriyet vysoké odškodné, aby o ich smrti mlčali.

V súvislosti s nevyhovujúcimi pracovnými podmienkami protestovali v polovici septembra stovky robotníkov. Polícia proti nim zasiahla slzotvorným plynom a vodnými delami, 400 z nich zatkla a 24 následne obvinila z kladenia odporu polícii, ničenia verejného majetku a porušovania pravidiel verejných protestov. Za dôvody štrajku označili zamestnanci na sociálnych sieťach úmrtia, podpriemernú stravu a ubytovanie a problémy s platmi. "Nezaobchádzajú s nami ako s ľudskými bytosťami," uviedol jeden z pracovníkov.

Aj napriek komplikáciám však bol obľúbený projekt prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana slávnostne otvorený v plánovanom termíne 29. októbra, teda v deň 95. výročia vyhlásenia Tureckej republiky. Prvé lietadlá s cestujúcimi z neho však vzlietli až koncom decembra.

Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa