Smutný koniec najväčšieho lietadla na svete: Superjumbo A380 končí!

2019-02-15 00:00:00 |   |    | 

Európsky výrobca lietadiel Airbus oznámil za minulý rok rast čistého zisku o vyše štvrtinu a predpokladá, že tento rok dodá na trh takmer 900 lietadiel. Spoločnosť však zároveň informovala, že s výrobou najväčšieho lietadla na svete A380 končí.



 

Spoločnosť Airbus oznámila, že ukončí produkciu svojho dvojposchodového A380, najväčšieho lietadla na svete. Lietadlo bolo síce medzi cestujúcimi populárne, zároveň ale príliš nákladné a dopyt po ňom v poslednom období zo strany aerolínií klesal. Konečné rozhodnutie v Airbuse padlo po tom, ako kľúčová letecká spoločnosť Emirates zo Spojených arabských emirátov svoju objednávku na A380 znížila.

Airbus informoval, že produkciu tohto stroja, ktorý je v prevádzke zhruba desaťročie, ukončí v roku 2021. Už skôr upozornil, že rentabilita A380 závisí od záujmu Emirates. Aerolínie však oznámili, že celková objednávka na A380 bude oproti pôvodným predpokladom o 39 strojov nižšia. Namiesto toho dokúpia od Airbusu 70 menších lietadiel. "V dôsledku tohto vývoja a nedostatočných objednávok od ďalších aerolínií Airbus ukončí dodávky A380 v roku 2021," oznámila spoločnosť s tým, že za takýchto okolností nemá zmysel udržiavať produkciu tohto modelu.

Rozhodnutie môže ovplyvniť približne 3500 pracovných miest, dodal Airbus, vrátane stoviek pracovných pozícií v meste Broughton v severnom Walese. Ďalšie pracovné miesta to ovplyvní napríklad aj v závode na výrobu motorov v Derby.

Zatiaľ čo rozhodnutie znamená pre Airbus ranu, pre Boeing to je obrovská výhoda. Európsky výrobca totiž veril, že A380 postupne vytlačí z trhu B747 od Boeingu. Ako sa však ukázalo, aerolínie nemali taký záujem o finančne náročný stroj, ktorého veľkosť si navyše vyžadovala vybudovanie nových pristávacích a vzletových dráh a úpravy terminálov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Airbus
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa