Nočná mora turistov aj domácich: 10 miest s najhoršou MHD na svete

2019-03-20 00:00:01 |   |    | 

Prvé cestovanie v novom a veľkom meste predstavuje pre turistov vždy určitú dávku stresu. Musíte sa vyznať v spleti rôznych liniek a dávať pozor, aby ste vystúpili na správnom mieste. Zatiaľ čo niektoré metropoly majú dobre čitateľný systém dopravy, pri iných sa dostávate do kontaktu s divokou džungľou, ktorá vás ľahko prehltne.



 

1. New York, USA

Kým samotné centrum mesta je vďaka rovnomerným blokom výborne prehľadné, to isté sa už nedá povedať o newyorskom systéme dopravy. Najmä pavučina liniek metra predstavuje tvrdý oriešok. Ak je to možné, turisti sa snažia uľahčovať presuny používaním priamych spojov, alebo si radšej objednajú taxík. Ak sa už zamotáte do spleti prestupov a máte cestovať napríklad na letisko, nechajte si veľkú časovú rezervu. Mnohé názvy zastávok sú veľmi podobné. Farebné odlíšenia sa netýkajú len konkrétnych liniek, ale aj rôznych časových harmonogramov, podľa ktorých chodia, takže problém s tým niekedy majú aj domáci obyvatelia.

 

2. Londýn, Anglicko

Metropola Anglicka sa nemôže sťažovať na prehľadnosť svojho systému. Linky sú pomerne jasné a navyše prestupy výrazne uľahčujú oficiálne mobilné aplikácie. Horšie je to s používaním najstaršieho metra, ktoré sa nachádza v úplne spodnej časti. Okrem vysokej vlhkosti a veľkých teplôt sú problémom dlhé presuny medzi rôznymi linkami. Často v podzemí prechádzate aj desať minút, čo je pri pravidelnom cestovaní depresívne. Osobitou kapitolou je preprava autobusmi, ktorá sa v špičke môže pokojne zmeniť z desiatich minút na takmer hodinu.

 

3. Manila, Filipíny

Niektoré dopravné systémy už dávno prerástli kapacity svojho mesta. Túto nočnú moru na vlastnej koži zažívajú aj domáci a turisti v Manile. Filipínčania upozorňujú všetkých cudzincov, aby sa pred cestovaním vyzbrojili poriadnou dávkou trpezlivosti. Preplnené dopravné prostriedky sú len vrcholom ľadovca. Keď sa vám už podarí vopchať do nejakého vagóna alebo autobusu, budete šťastným človekom. Pretože dovtedy vás čaká v špičke niekedy aj hodinové čakanie v dave, pokiaľ sa dostanete do blízkosti dopravných prostriedkov a aspoň sa pokúsite prepraviť niekam ďalej.

 

4. Atlanta, USA

Mestská doprava sa vždy odporúča ako pohodlný a rýchly spôsob prepravy domov z preťažených centier. Zatiaľ čo v iných lokalitách to môže byť pravidlom, Atlanta tvorí neslávne známu výnimku. Tunajšie dopravné prostriedky sú povestné dlhými meškaniami. Štatisticky sa v hlavnej špičke tento čas pohybuje okolo pol hodiny. Práve kvôli tomu domáci uprednostňujú radšej cestovanie vlastnými autami, ktoré sú spoľahlivejšie a z práce ich dostanú rýchlejšie aj napriek veľkým zápcham.

 

5. Bombaj, India

Za zlým systémom mestského transportu sa často skrývajú veľké množstvá ľudí, ktorí ho využívajú. Tí dopravu preťažujú natoľko, že to už nedokáže zvládať. Bombaj si drží jedno z neslávnych dopravných prvenstiev. V metrách a prímestských vlakoch zomrie ročne takmer 4000 ľudí. Najväčšie problémy robí veľký nápor cestujúcich, ku ktorému sa často pridruží aj technická nedostatočnosť dopravných prostriedkov.

 

6. Sao Paulo, Brazília

Kto zažil dopravu v juhoamerických krajinách, nikdy na to nezabudne. Preľudnené spoje vás prinútia využívať radšej taxíky a spoliehať sa podľa možnosti na svoje nohy. Sao Paulo si navyše kazí povesť tým, že okrem preplnených a zastaralých vagónov metra majú na to, čo ponúkajú svojim cestujúcim, aj pomerne vysoké ceny.

 

7. Toronto, Kanada

Možno vás prekvapí, že sa v zozname objavil aj celkom prehľadný systém torontskej dopravy. No tento krásavec má úplne inú slabosť, a tou je nedodržiavanie časového harmonogramu. V Toronte meškajú spoje približne 2000 minút mesačne, čo ich stavia na najhoršie priečky tejto štatistiky. Väčšinou ide o prevádzkové dôvody, ktoré maria všetky plány na včasné docestovanie.

 

8. Dublin, Írsko

Bratislava nemusí zúfať, stále nie je jedinou európskou metropolou bez metra. Dopravu v Dubline sa síce snažia odľahčiť DART vlakmi, ktoré vozia ľudí na predmestia a úplne novou električkovou linkou, ktorá prepája obe strany rieky, ale stále to nie je dostačujúce. Do väčšiny cieľových staníc sa dostanete len pomocou autobusov, čo predstavuje poriadnu skúšku nervov. Keď sa do toho zakomponuje hlavná špička so stovkami áut, cesta domov sa nielen zdvojnásobí, ale v niektorých prípadoch až strojnásobí.

 

9. Tokio, Japonsko

Všetko sa nedá vykompenzovať modernými priestormi, dokonalou čistotou a presnosťou spojov. Tokio sa už niekoľko rokov trápi kvôli nadmernému počtu cestujúcich, ktorí využívajú mestskú dopravu. Kvôli tomu nie je najmä v metre núdza o tradičné scénky, v ktorých zamestnanci tlačia posledných cestujúcich do vozňov, aby mohli za nimi zatvoriť dvere a poslať spoj preč.

 

10. Bangkok, Thajsko

Viaceré mestá sa kvôli kritike snažia svoju lokálnu dopravu modernizovať. Lenže ak nezmenia aj samotný systém, dopadne to rovnako zle ako v Bangkoku. Nové vagóny vlakov sú síce nádherné, ale malý počet spojov a zle dostupné stanice si vybudovali takú povesť, že ľudia sa na bližšie trasy radšej presúvajú pešo, pretože je to pre nich podstatne rýchlejšie.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa