Bolt ponúka v Madride novú službu, prenájom elektrických skútrov

2019-04-09 16:00:00 |   |    | 

Bolt, estónska aplikácia pre spájanie cestujúcich a vodičov, predtým známa pod názvom Taxify, spúšťa v Madride novú službu - prenájom elektrických skútrov.




Tento krok je ďalším odrazovým mostíkom pre estónsky start-up na ceste k rozšíreniu podnikania nad rámec zdieľanej jazdy. Firma sa snaží získať investorov pre plány, ktoré by jej mali zabezpečiť rast. Elektrické skútre si získavajú čoraz väčšiu popularitu vo veľkých mestách, ktoré zápasia s dopravnými zápchami. Vlani Bolt ponúkol prvýkrát takéto služby v Paríži.

Jazda v španielskom hlavnom meste má stáť 15 centov za minútu, pričom minimálny poplatok bude 1 euro. Na odomknutie skútra potrebujú zákazníci naskenovať QR kód a po dokončení jazdy ho môžu nechať kdekoľvek na ulici.

Doprava je veľkým problémom v dnešných mestách, vrátane Madridu. Jazda skútrom je pritom oveľa efektnejšia ako s autom, uviedol spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Boltu Markus Villig. Dodal, že s pomocou skútrov sa v Madride vyriešia naraz dve veci: zníži sa počet áut a zákazníci ušetria čas aj peniaze. Bolt chce s pomocou skútrov preniknúť do ďalšej oblasti na trhu, v ktorej podniká jeho najväčší súper - americký Uber. A tou je dodávka jedla. Estónska spoločnosť v lete oznámila, že plánuje spustenie konkurenčnej služby k Uber Eats v Estónsku, Fínsku a Južnej Afrike.

Estónsky start-up by chcel získať financie na tieto projekty od investorov. Nedávno prijal Johana Bergqvista, bývalého šéfa Spotify, na post finančného riaditeľa. Jeho úlohou bude dohliadať na získavanie peňazí. Elektrické skútre priťahujú investorov, o čom svedčia financie, ktoré už napumpovali do projektov Lime a Bird. Ale tieto dopravné prostriedky začínajú byť v mnohých mestách pod určitým tlakom regulačných úradov. Ľudia sa totiž sťažujú, že jazdia po chodníkoch a parkujú na nevhodných miestach.

San Francisco ich vlani dočasne zakázalo. Neskôr obnovilo licencie, ale len niektorým prevádzkovateľom a za presne stanovených podmienok. Lime, Bird a Uber pritom licenciu od mesta nezískali. Aj Madrid a Paríž zakázali minulý rok e-skútre na chodníkoch. Hlavné mesto Španielska dokonca trom prevádzkovateľom, vrátane Lime, odobralo licenciu, lebo nedodržiavali pravidlá. Neskôr však radnica v Madride Lime licenciu obnovila. A udelila povolenie na prevádzkovanie elektrických skútrov aj Boltu a firme Jump.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bolt

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa