Lietanie postojačky: Aerolinky chystajú prevratné zmeny

2019-04-15 12:00:00 |   |    | 

Svetové letecké spoločnosti sa už teraz pokúšajú prepravovať počas jedného letu čo najviac pasažierov. Nový návrh „sedadiel“, na ktorých sa vlastne ani nesedí, posúva túto snahu na ďalšiu úroveň. Vznikne v lietadlách úplne nová trieda s nepohodlnými, no cenovo dostupnými miestami?



 

Talianska spoločnosť Aviointeriors patrí k popredným dodávateľom interiérového zariadenia lietadiel. Počas vyše štyridsiatich rokov na trhu priniesla niekoľko inovácií, k tým najvýznamnejším by sa ale mal zaradiť návrh sedadla Skyrider, ktorého prototyp 3.0 si mohli nedávno vyskúšať návštevníci veľtrhu v nemeckom Hamburgu.

Nadšení však veľmi neboli. Skyridery totiž pripomínajú sedadlo na bicykli či sedlo na koňa s vyvýšenou stredovou časťou, doplnené o chrbtovú opierku. Cestujúcim neslúžia ani tak na sedenie, ako skôr ako opora pri státí a napriek sľubom výrobcu vyzerajú byť pohodlné asi ako lyžiarska Poma. V prípade vysokých či obéznejších pasažierov bude dokonca ich využitie zrejme úplne vylúčené.

Sedadlá sú totiž o 20 percent užšie a až o polovicu ľahšie v porovnaní s tými, ktoré sa v lietadlách používajú v súčasnosti. Tiež by sa mali inštalovať s o 16 centimetrov menším priestorom pre nohy, a tak aerolinkám sľubujú až 20-percentné zvýšenie kapacity lietadiel. Skyridery by mohli byť na krátke trasy použité v Airbusoch A321 a A320 a v Boeingoch 737.

Záujem o tento typ sedadiel už údajne prejavilo viacero svetových leteckých spoločností, ktorú chcú pasažierom ponúknuť ešte lacnejšiu alternatívu. Napriek nevýhodám treba priznať, že Skyridery sú stále lepším návrhom ako to, s čím sa pred pár rokmi pohrával Ryanair. Šéf írskych nízkonákladových aeroliniek Michael O’Leary vtedy povedal, že si vie v lietadle predstaviť aj sektor na státie zariadený „barovými stoličkami s bezpečnostnými pásmi“.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa