V Káhire otvorili najširší visutý most na svete

2019-05-17 16:00:00 |   |    | 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v stredu slávnostne otvoril nový visutý most cez rieku Níl, ktorý je považovaný za najširší svojho druhu na svete. Podľa tlačovej agentúry Reuters ide o jeden zo série megaprojektov tamojšej vojenskej vlády zameraný na zlepšenie infraštruktúry a zvýšenie zamestnanosti.



Most, ktorý sa klenie nad Nílom južne od centrálnej časti Káhiry, je kľúčovým článkom diaľnice tiahnucej sa od Červeného mora na východe k severozápadnému stredomorskému pobrežiu Egypta a jeho účelom je pomôcť pri redukcii dopravných zápch v hlavnom meste. Sísí otvoril most spoločne s niekoľkými ministrami a vojenskými generálmi.

Most s názvom Rawd al-Faradž má vo svojom najširšom bode šesť dopravných pruhov v každom smere a meria na šírku 67,3 metra. Na jeho výstavbu použili približne milión kubických metrov betónu a 1400 kilometrov oceľových drôtov pre jeho 160 nosných lán. Guinnessova kniha rekordov potvrdila, že ide o najširší visutý most sveta.

Most pretína ostrov Warrák, kde žije 100.000 obyvateľov, z ktorých niekoľkí protestovali proti demoláciám súvisiacim s jeho výstavbou. K ďalším ambicióznym projektom, ktoré iniciovala Sísího vláda, patrí rozšírenie Suezského prieplavu, dokončené v roku 2015, a stále prebiehajúca výstavba nového hlavného mesta východne od Káhiry.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Ilustračné
Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa