Chorvátsko vlakom: Takto sa dostanete k slovenskému moru najpohodlnejšie

2019-07-30 00:00:01 |   |    | 

Časť Slovákov miluje Chorvátsko, ale potom je tu aj veľká skupina tých, ktorí ho zatracujú kvôli dlhému a nie veľmi pohodlnému cestovaniu autom alebo autobusom. Pre týchto dovolenkárov prichádza zaujímavá ponuka v podobe prepravy vlakom, ktorý má k dispozícii pohodlné nočné spoje v ležadlových vagónoch.



 

Z Budapešti do Splitu

Najvýhodnejšie spojenie máte k dispozícii z Budapešti. Expres Adria 2 vás zavezie z Maďarska priamo do Splitu, odkiaľ môžete spoznávať aj okolité chorvátske ostrovy. Najväčšou výhodou cestovania vlakom je, že sa tam v noci pohodlne vyspíte a nemusíte sedieť po celý čas skrčení ako v aute alebo v autobuse. Tento spoj má k dispozícii niekoľko ležadlových vozňov, ale je potrebné objednať ich v predstihu, inak sa musíte spoľahnúť na cestovanie v sedadlovej časti. Do Budapešti príďte buď vlakom, kde už na stanici Keleti len prestúpite na svoj spoj, alebo sa tam privezte autom a odparkujte ho na týždeň na blízkom stráženom parkovisku. Adria 2 odchádza z metropoly Maďarska o 18:55, ráno o 8:37 ste už v cieľovej destinácii. Zo Splitu má vlak odchod o 18:30 a v Budapešti ste o 8:54. Cena lístkov závisí od predstihu, s akým si ich zakúpite. Suma za spiatočnú cestu je od 90 eur vyššie, pri ležadlovom vozni v závislosti od jeho typu je to od 120 eur vyššie. Lístky môžete objednať priamo cez stránku maďarských železníc, kde máte zároveň najnižšiu cenu.

 

Zastávky po ceste

Vlak Adria 2 má počas cesty niekoľko zastávok v Maďarsku a Chorvátsku. Prvým veľkým mestom je Záhreb, kam prichádza krátko po polnoci a má tam štvrťhodinovú prestávku. Takže najprv môžete vystúpiť v hlavnom meste Chorvátska, kde môžete stráviť niekoľko dní. Druhou zastávkou je Karlovac, kde majú v centre mesta barokový kostol, kláštor a múzeum Aquatika, ktoré sa venuje podmorskému svetu. Neďaleko mesta je pláž na pobreží rieky Korana, kam sa chodia domáci opaľovať, plávať a robia rôzne vodné športy. Pláž je prístupná aj pre hendikepovaných ľudí. Z Ogulinu sa dostanete do horskej časti Chorvátska a môžete si tam naplánovať aktívnu dovolenku s túrami rôznych obtiažností. V meste sa nachádza hrad zo 16. storočia. Knin je známy vďaka rozsiahlym ruinám hradu nad mestom. Má tiež veľmi dobrú polohu, keďže sa nachádza pri parku Krka, kam chodia ľudia raftovať a na túry krásnou prírodou. Perković predstavuje vidiecku oblasť Chorvátska a hneď potom sa už dostanete do Splitu s jeho krásnymi plážami a ďalšími možnosťami na výlety na ostrovy Brač, Hvar alebo Šolta.

 

Z Viedne do Záhrebu

Rakúsko ponúka hneď niekoľko možností na cestu do Chorvátska. Jedinou chybičkou je, že takmer všetky musíte absolvovať s viacerými prestupmi aj v Slovinsku. Preto najvýhodnejším spojením zostáva priamy vlak z Viedne Hauptbanhof do Záhrebu, ktorý odchádza každý deň o 15:58 a v Chorvátsku ste už o 22:41. Cena lístka je v závislosti od vyťaženosti vlaku od 58 eur za spiatočnú cestu, počas víkendov sa suma vyšplhá na 170 eur.

 

Zo Záhrebu do zvyšku krajiny

Tento spoj je ideálny pre cestovateľov, ktorí majú radi aktívnu dovolenku a oddych na pláži si skombinujú so spoznávaním iných miest. V Záhrebe môžete zostať aspoň nasledujúce dva dni, aby ste si pozreli samotnú metropolu a taktiež sa odtiaľ môžete vybrať na organizované tour do iných zaujímavých miest v okolí. Potom už využijete sieť miestnej dopravy a následne sa vlakom dostanete do väčšiny veľkých dovolenkových stredísk, kde už budete leňošiť na pláži.

 

Cez Prahu do Rijeky

Ďalšou zaujímavou možnosťou je cestovanie cez Prahu, ktoré ponúka spojenie dovolenky vo viacerých mestách. Najprv si naplánujte krátky výlet v Čechách, kde nasajete pražskú letnú atmosféru a vychutnáte si české hospůdky. Odtiaľ sa presuniete vlakom do Mníchova, kde môžete stráviť ďalšie dva dni a okúsiť tam kvalitné nemecké pivo. Potom vás čaká posledná deväťhodinová cesta vlakom do Rijeky, kde už konečne budete pri chorvátskom mori. Aj v tomto prípade ide o nočný spoj, v ktorom máte k dispozícii ležadlové vozne.

 

Priame spoje z Prahy už nepremávajú

V minulosti mali slovenskí dovolenkári k dispozícii aj priame spojenie Chorvátska s Bratislavou. Tento vlak prechádzal z Prahy cez našu krajinu a Maďarsko až do Splitu. Cestovalo sa od podvečerných hodín do druhého dňa rána, takže vo vlaku ste strávili noc a potom ste už mohli spokojne dovolenkovať pri mori. Na internete máte ešte stále veľa informácií o tomto spoji, čo vás môže pri plánovaní dovolenky pomýliť. Žiaľ, kvôli klesajúcemu záujmu turistov tento spoj zrušili a Slováci už do ich obľúbenej destinácie cestujú len sprostredkovane cez okolité štáty.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa