Megaletisko v Pekingu vyzerá ako zo sci-fi: Bude najväčšie na svete

2019-09-25 12:00:00 |   |    | 

V čínskom hlavnom meste Peking otvorili v stredu nové medzinárodné letisko, od ktorého sa očakáva, že sa stane jedným z najvyťaženejších na svete. Letisko slávnostne otvoril čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší vysokopostavení predstavitelia, od zajtra bude slúžiť aj verejnosti.



 

Oficiálne otvorenie letiska v tvare hviezdice sa uskutočnilo v jeho rozľahlom termináli, a to iba niekoľko dní predtým, ako si Čína 1. októbra veľkolepo pripomenie 70. výročie komunistickej vlády. Projekt stál vrátane infraštruktúry 400 miliárd čínskych jüanov (v prepočte 51,2 miliardy eur).

Medzinárodné letisko Peking Ta-sing (Beijing Daxing International Airport), ako znie jeho oficiálny názov, sa nachádza 46 kilometrov južne od centra Pekingu, postupne bude disponovať ôsmimi dráhami a ročne vybaví 620 tisíc letov a 72 miliónov pasažierov.

V roku 2040 by malo letisko dosiahnuť až kapacitu 100 miliónov pasažierov, čím by prekonalo doteraz najrušnejšie letisko v americkej Atlante. Už teraz sa ale Ta-sing môže pýšiť viacerými prvenstvami.

Letisko má iba jediný terminál, ten má však rozlohu 700 tisíc štvorcových metrov. Pod ním sa nachádza trať metra a vlaková stanica, z ktorej sa cestujúci dostanú rýchlovlakom s rýchlosťou 160 km/h do Pekingu za menej ako 20 minút. „Ide o najväčší integrovaný dopravný uzol na svete. Budova terminálu je navyše najväčšou bezšvovou oceľovou konštrukciou,“ povedal podľa pre štátnu agentúru riaditeľ letiska Bai Henghong.

Výstavba letiska trvala päť rokov a v najrušnejšom období na nej naraz pracovalo až 40.000 robotníkov.

O dizajn sa postarala britská spoločnosť Zaha Hadid Architects, ktoré architektúre vtlačila svoj typický rukopis – hladké zvlnené línie a množstvo prírodného svetla vďaka veľkým strešným oknám. Odletovú halu zdobí päť vonkajších záhrad – hodvábna, čajová, porcelánová, vidiecka a čínska.

V tých budú môcť oddychovať aj cestujúci z Európy. Už o mesiac sem začnú z Londýna lietať aerolinky British Airways, z Lisabonu Beijing Capital Airlines, z Helsínk Finnair a z neďalekej Varšavy poľský národný letecký dopravca LOT.

Letisko je však len jednou súčasťou veľkolepého projektu v pekingskej štvrti Daxing. V najbližších rokoch ešte okolo neho vyrastie ekonomická zóna s rozlohou 150 kilometrov štvorcových, ktorej súčasťou má byť aj nemocnica.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa