Z Londýna do Sydney za 4 hodiny: Nadzvukové lietadlá by mohli byť realitou už o pár rokov

2019-10-02 00:00:01 |   |    | 

Fanúšikovia supersonického lietania čakajú na nový spôsob prekonania rýchlosti zvuku už od posledného letu slávneho Concordu v roku 2003. Ten odviezol pasažierov pri rýchlosti niečo vyše 2 machy z Paríža do New Yorku za 3,5 hodiny. Projekt, ktorý predstavili pred týždňom na konferencii UK Space Conference, sľubuje ešte výraznejšie skrátenie dopravy.



 

Ako informuje internetový portál spravodajskej televízie CNN, lety z Londýna do Sydney by sa v 30. rokoch 21. storočia mohli vďaka hypersonickému raketovému motoru skrátiť až o 80 percent. Aspoň tak to sľubuje oxfordská firma Reaction Engines, ktorá vyvíja motor SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine, teda Synergetický vzduchový raketový motor). „Keď sa nám podarí uviesť raketový motor SABRE do prevádzky, umožní nám to lietať do Austrálie za menej ako štyri hodiny,“ vyjadril sa šéf Britskej vesmírnej agentúry Graham Turnock.

Spoločnosť Reaction Engines už v apríli 2019 v americkom Colorade úspešne testovala predchladič, simulujúc pri tom podmienky pri Mach 3.3, teda viac než trojnásobku rýchlosti zvuku. Pri nej sa môže vzduch v motore zahriať na závratnú teplotu a poškodiť materiály. Práve preto má komponent na znižovanie teploty tak obrovský význam. Testovaný predchladič dokáže znížiť teplotu plynov z vyše 1000 stupňov na okolitú teplotu za menej ako jednu dvadsatinu sekundy, a to ešte predtým, než vôbec vstúpia dovnútra motora.

To je skvelá správa nielen pre civilnú dopravu, ale aj pre vesmírne letectvo. Motor SABRE je totiž navrhnutý tak, aby dokázal vyvinúť rýchlosť až Mach 5 a po opustení atmosféry dokonca Mach 25. Na rozdiel od klasických raketových motorov, ktoré si musia niesť zásoby kyslíka, SABRE ho dokáže nasať z atmosféry. „Je to vlastne akýsi hybrid raketového a vzduchového motora,“ povedal programový riaditeľ Reaction Engines Shaun Driscoll.

Nová technológia vyzerá podľa odborníkov skutočne sľubne, čo dokazuje aj podpora takých významných hráčov na poli dopravy ako BAE Systems, Rolls-Royce či Boeing HorizonX. Snáď aj vďaka nim prestane byť doprava do vzdialenejších kútov našej planéty zdĺhavým procesom a na dosah budeme mať napríklad aj takú Papuu Novú Guineu.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Reaction Engines

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa