Boeing pozastavil prevádzku približne 50 lietadiel: Dôvodom sú praskliny v trupe

2019-11-04 08:00:00 |   |    | 

Spoločnosť Boeing oznámila pozastavenie prevádzky približne 50 lietadiel typu 737 NG v dôsledku objavenia prasklín v oblasti trupu, informovala agentúra AFP. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) už začiatkom októbra nariadil prevádzkovateľom lietadiel Boeing 737 NG povinnú kontrolu strojov. Dôvodom bolo zistenie prasklín na komponente, ktorý umožňuje pripojenie krídiel k trupu lietadla.



Austrálska letecká spoločnosť Qantas nedávno stiahla z prevádzky jedno zo svojich lietadiel a oznámila, že skontroluje 32 ďalších strojov. Juhokórejské úrady začiatkom októbra takisto pozastavili prevádzku deviatich lietadiel.

Hovorca spoločnosti Boeing vo štvrtok povedal, že praskliny sa vyskytli na menej ako piatich percentách z celkového počtu 1000 skontrolovaných lietadiel. Spoločnosti Boeing i Quantas zdôraznili, že pasažieri nemajú dôvod na obavy.

FAA podľa AFP nariadil kontrolu lietadiel typu Boeing 737 NG, ktoré majú za sebou viac ako 30.000 letov. Quantas však uvádza, že poškodenia objavila aj na lietadlách s nižším počtom letov.

Lietadlá 737 NG (Next Generation) sú treťou generáciou najpredávanejšieho lietadla Boeingu. Stroje s počtom sedadiel do 220 boli do prevádzky zaradené v roku 1997 a patria k najvyužívanejším.

Za nimi nasledovala štvrtá generácia, teda lietadlá 737 MAX. Tie boli uzemnené v marci tohto roka v dôsledku dvoch v krátkom čase po sebe nasledujúcich havárií, pri ktorých zahynulo takmer 350 ľudí.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa