Vyhlásili svetové letiská s najlepšími službami, Slováci nemajú dôvod na radosť

2020-03-11 08:00:01 |   |    | 

Organizácia Airports Council International (ACI) World v pondelok zverejnila víťazov svetovo uznávaných cien Kvality letiskových služieb. Cena je určená pre letiská na celom svete, ktoré poskytujú najlepšie zážitky podľa názoru samotných cestujúcich. V tomto roku si 140 ocenení rozdelilo 84 letísk. Tie, z ktorých lietajú Slováci najčastejšie, sa však do výberu nedostali.



 

Organizácia Airports Council International (ACI) udelila hodnotenia v kategóriách Najlepšie prostredie a atmosféra, Najlepší zákaznícky servis a Najlepšia infraštruktúra a preprava. Každá kategória je ešte rozdelená podľa veľkosti letiska (do 2 miliónov, 2 - 5 miliónov, 5 až 15, 15 až 25, 25 až 40 a nad 40 miliónov pasažierov). Najprestížnejšie ocenenia sú potom udelené v kategórii Najlepšie letisko, ktorá je opäť rozdelená podľa veľkosti a okrem toho aj podľa jednotlivých svetadielov.

Medzi víťazov pravidelne patrí medzinárodné letisko v Indianapolise, Pekingu, Moskve, Toronte, Singapure, Ríme, Bombaji, Dillí či Šanghaji. K nim tento rok pribudli aj viacerí nováčikovia. Medzi letiská, ocenené prvýkrát, patrí letisko Kotoka v ghanskej metropole Akkra, indické letisko Mangalore, indonézske letisko Supadio, kanadské letisko St. John´s a mezinárodné letisko Capital Region v Lansingu.

Európskymi nováčikmi sú španielske letiská Aeropuerto de Hierro vo Valverde a Aeropuerto de San Sebastián a letiská v Izmire (Turecko), Ålesunde (Nórsko), Kodani (Dánsko) a Štokholme (Švédsko). Hoci je však medzi najlepšími svetovými letiskami až 25 z Európy, nedostalo sa tam žiadne slovenské, rakúske ani maďarské. Najbližšie nám je z ocenených letisko v Prahe.

"Ocenenie kvality letiskových služieb predstavuje pre prevádzkovateľov letísk po celom svete najvyššie možné ocenenie a oceňuje vynikajúce skúsenosti zákazníkov,“ uviedla generálna riaditeľka ACI Angela Gittensová. "Poskytovanie lepších skúseností zákazníkom je dôležitou obchodnou stratégiou v rastúcom konkurenčnom odvetví letísk. Globálny program ASQ spoločnosti ACI je jediný, ktorý nielen uznáva excelentnosť, ale poskytuje letiskám objektívne meranie a porovnávanie, ktoré pomáha riadiť ich výkon.“

Program Kvality letiskových služieb (Airport Service Quality, ASQ) je popredným svetovým programom na meranie a testovanie skúseností zákazníkov na letiskách. V roku 2019 prešla letiskom s ASQ viac ako polovica z celkového počtu 8,8 miliárd cestujúcich na svete. Zástupcovia víťazných letísk sa stretnú na slávnostnom odovzdávaní cien ASQ, ktoré sa uskutoční počas tretieho globálneho summitu zákazníckych skúseností ACI v septembri v poľskom Krakove.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Airports Council International

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa