KORONAVÍRUS je obrovskou hrozbou pre leteckú dopravu

2020-03-23 08:00:00 |   |    | 

Európsky výrobca lietadiel Airbus naznačil, že v prípade pretrvávania súčasnej krízy spôsobenej šírením nového koronavírusu niekoľko mesiacov je možné, že bude potrebovať určitú podporu zo strany vlády. Podobne sa vyjadrili už aj zástupcovia Boeingu a Lufthansy.



Podľa zdrojov sa o možnosti realizovania najhoršieho scenára, ktorý by si vyžadoval pomoc štátu, diskutovalo v pondelok (16. 3.) medzi predstaviteľmi nemeckého ministerstva hospodárstva a zástupcami leteckého priemyslu vrátane Airbusu. O konkrétnej podpore štátnej pomoci a jej rozsahu sa nehovorilo, najpravdepodobnejšou možnosťou je však podpora napríklad prostredníctvom štátom garantovaných úverov, uviedol jeden zo zdrojov.

Aj konkurenčný americký Boeing potvrdil rokovania s americkou vládou a predstaviteľmi Kongresu o krátkodobej podpore ako pre samotnú firmu, tak pre celkový letecký sektor. Letecké spoločnosti totiž museli pre šírenie nového koronavírusu pozastaviť väčšinu letov. Následne pozastavili, prípadne spomalili proces preberania nových lietadiel, čo sa dotklo zasa výrobcov. Podľa jedného zo zdrojov oboznámeného s pondelkovými rokovaniami s nemeckou vládou má Airbus približne 16 miliárd eur v hotovosti. Mesačne však potrebuje zhruba 5,5 miliardy eur.

Letecký sektor nemusí súčasnú krízu spôsobenú novým koronavírusom bez štátnej pomoci prežiť, ak by pandémia trvala dlhší čas. Uviedol to šéf nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa Carsten Spohr. Najväčšie nemecké aerolínie medzitým pristúpili k radikálnemu obmedzeniu kapacity, zaviedli skrátený pracovný čas a pozastavili vyplácanie dividend. Ako uviedol Spohr, momentálne je nemožné akokoľvek odhadnúť vplyv nového koronavírusu na výsledky spoločnosti. "Šírenie nového koronavírusu uvrhlo svetovú ekonomiku a aj našu spoločnosť do bezprecedentného stavu núdze," uviedol Spohr. "V súčasnosti nikto nie je schopný odhadnúť následky," dodal.

Lufthansa, ktorá vlastní aj aerolínie Swiss International, Austrian Airlines a Brussels Airlines, začala medzitým realizovať prepravu nemeckých občanov zo zahraničia domov. V rámci najväčšej operácie svojho druhu zrealizuje celkovo 140 letov. Okrem toho spoločnosť pracuje na takzvanom leteckom moste, v rámci ktorého by mala zabezpečiť dodávky potrebného tovaru pre firmy a obyvateľstvo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa