Revolúcia v bezpečnosti na palube: Boeing predstavil lampu, ktorá zneškodní akýkoľvek vírus

2020-09-25 12:00:00 |   |    | 

Rok 2020 bude história navždy spomínať v spojení s koronavírusom. Covid-19 ovládol dianie prakticky vo všetkých oblastiach nášho života, mimoriadne sa však dotkol predovšetkým cestovania. Krajiny zatvárali svoje hranice a obavy vyvoláva aj preprava v uzavretom lietadle. Boeing však sľubuje absolútnu bezpečnosť.



 

Americký výrobca leteckej techniky Boeing predstavil revolučný nástroj na kontrolu bezpečnosti a dezinfekciu interiéru – ultrafialovú lampu s 222-nanometrovým UVC svetlom. Tá je vraj omnoho účinnejšia ako podobné zariadenia. Odhalí akýkoľvek vírus či baktérie a povrchy dezinfikuje.

Patentovaná technológia vznikla v rámci iniciatívy CTI (Confident Travel Initiative), ktorej cieľom je zvýšiť bezpečnosť pasažierov a personálu na palube počas pandémie COVID-19. Pridáva sa tak k prostriedkom, zavedeným skôr, predovšetkým vysokoúčinným vzdušným filtrom, ktoré zachytia viac než 99,9 percenta častíc a zabránia ich návratu do kabíny.

Boeingu trval vývoj UV lampy šesť mesiacov a spolupracoval pri ňom s firmou Healthe® Inc. Tá bude prístroj, na pohľad pripomínajúci kufor či vysávač, vyrábať a od novembra tiež distribuovať leteckým spoločnostiam. Jeho použitie je jednoduché - palubný personál jednoducho prejde svetlom z lampy po všetkých dostupných povrchoch, ktoré tak dezinfikuje. Vyčistenie kabíny vraj trvá menej ako 15 minút.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Boeing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa