V Nórsku spustia autonómny trajekt s nulovými emisiami: Privoláte si ho ako výťah

2020-11-05 00:00:00 |   |    | 

Klimatická kríza stavia pred ľudstvo veľké výzvy. K obrovskému znečisťovaniu životného prostredia prispieva aj doprava, a tak sa hľadajú nové alternatívy priateľské k prírode. Veľmi sľubnou možnosťou je využitie vodných ciest, ktoré sú k dispozícii v takmer všetkých väčších mestách. V Nórsku sú v tomto smere najďalej - už v budúcom roku tam majú spustiť špeciálny autonómny trajekt s nulovými emisiami.



 

Názov Zeabuz odkazuje na slová morský autobus s nulovými emisiami. Projekt vychádza z myšlienky, že väčšina veľkých miest leží v pobrežných oblastiach alebo pri vodných tokoch. Využitie vodnej dopravy by odľahčilo preplnené cesty a navyše v súlade s ekologickými princípmi.

Elektrický trajekt bude schopný prepraviť 10 až 30 cestujúcich naraz, a to nepretržite 24 hodín denne. Funguje totiž na princípe výťahu a ovládať ho budú samotní pasažieri pomocou tlačidla. Inak je trajekt úplne autonómny a dokáže sám manévrovať medzi inými loďami a ľudí bezpečne prepraviť do prístavu.

Plavidlo plánujú spustiť do prevádzky na kanáli v nórskom meste Trondheim, ktorý spája prístav a centrum mesta. Pasažierom bude preprava trajektom trvať asi jednu minútu a budú si môcť na palubu vziať aj bicykel. V súčasnosti im táto cesta trvá pešo asi 15 minút. Trajekt bude navyše bezplatný, a tak sa dá očakávať, že bude maximálne využívaný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Zeabuz

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa