Letectvo má za sebou ťažký rok: Keď sa však kríza skončí, pilotov bude opäť nedostatok

2020-12-15 08:00:00 |   |    | 

Pandémia COVID19 uštedrila leteckej doprave tvrdú ranu. Iba v Európe prídu aerolínie v roku 2020 podľa údajov Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) súhrnne o takmer 18 miliárd Eur. Počet prepravených pasažierov celosvetovo sa prepadol o polovicu. O pilotov dopravných lietadiel je však aj napriek kríze stále veľký záujem.



Po čiastočnom oživení trhu v polovici roka sa počet prepravených cestujúcich v Európe opäť prepadol. Pandémia zatvára linky, viaceré letecké spoločnosti sú pred pre krachom a žiadajú štátom a Európskou úniou riadenú reguláciu a opatrenia na preklenutie krízy. Podľa IATA je na starom kontinente v odvetví letectva a s ním spojených podnikateľských činností ohrozených 6 až 7 miliónov pracovných miest.

Osobnú skúsenosť s tým má aj Tibor Striho, ktorý ešte  začiatkom roka pracoval ako pilot nízkonákladových aerolínii. Na Airbusoch A320/321 nalietal vyše 3700 letových hodín, v marci ho však zo spoločnosti prepustili. „Prišiel som o prácu pilota dopravného lietadla. Teraz lietam na menších strojoch a školím záujemcov o povolanie pilota na rôznych úrovniach,“ hovorí skúsený pilot, ktorý je presvedčený, že menší záujem o leteckú dopravu spôsobujú najmä nejednoznačné protipandemické opatrenia v jednotlivých štátoch EÚ. „Pravidlá sa menia na dennej báze. Človek môže niekam odletieť a o týždeň už bude mať problém dostať sa naspäť.“

Preprava na menších typoch súkromných lietadiel však zaznamenáva nevídaný rozmach. Práve v tomto segmente si piloti ako je Tibor Striho nachádzajú v čase krízy uplatnenie. „Návrat do normálu sa očakáva na konci roka 2021. Ak by opäť začali lietať všetky lietadlá ako pred krízou, pilotov by bol nedostatok. Mnohí prídu o kvalifikáciu a potrebné povolenia, takže na konci dňa ich bude nedostatok,“ zamýšľa sa Striho.

Dlhodobý problém s nedostatkom pilotov v Európe potvrdzuje aj dekan Leteckej fakulty v Košiciach Stanislav Szabo. “Požiadavky celosvetového leteckého trhu pred vypuknutím krízy evidovali akútny nedostatok chýbajúcich pilotov ale i pozemného leteckého personálu. Hovoríme rádovo o desiatkach tisíc osôb. Aj keď súčasná kríza uzemnila väčšinu leteckej techniky,  na čo letecké spoločnosti reagovali aj prepúšťaním personálu, neznamená to, že sa tým problém vyriešil.“

Szabo dodáva, že o akreditovaný študijný odbor „pilot“ je na škole v posledných rokoch enormný záujem. „Sme radi, že náročné požiadavky súvisiace s praktickým leteckým výcvikom sa nám darí napĺňať aj vďaka úzkej spolupráci s našim generálnym partnerom - spoločnosťou Slovak Training Academy. Spoločne dokážeme pripraviť civilných pilotov ale aj pilotov pre potreby Vzdušných síl ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Práve spomínaná súkromná letecká akadémia je v čase krízy dôležitým partnerom Medzinárodného letiska v Košiciach. „Aj vďaka prevádzke Slovak Training Academy v Košiciach je postavenie Košíc a letiska Košice na leteckej mape Európy a sveta výnimočné. Prítomnosť takéhoto projektu vzdelávania a praktického školenia pilotov bude tiež jedným z argumentov pri našich jednaniach s leteckými spoločnosťami o potenciáli Košíc pre unikátne obchodné príležitosti a tým aj pre nové letecké spojenia,“ tvrdí Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa Medzinárodného letiska v Košiciach.“ 

Akadémia sa v súčasnosti sústreďuje najmä výcvik pilotov vrtuľníkov. Vedenie  spoločnosti však  nevylučuje, že v budúcnosti kurzy rozšíria aj o pilotný výcvik na lietadlá. „Z profesionálneho hľadiska sme na takúto možnosť pripravení a naše výcvikové stredisko plánujeme rozšíriť aj o ďalšie atraktívne kurzy. Výcvik civilných i vojenských pilotov je otázkou prestíže každého národného štátu Európskej únie a my sme radi, že sa mám to darí napĺňať aj na Slovensku,“ hovorí konateľ spoločnosti Slovak Training Academy Lukáš Halás. Súkromné výcvikové stredisko zamestnáva vyše 300 ľudí a v európskom kontexte je skutočným unikátom. Ako jediné civilné školiace centrum na starom kontinente cvičí pilotov aj na legendárnych amerických vrtuľníkoch UH-60 BlackHawk.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa