Studenou Sibírou vedie Cesta kostí: Ukrýva státisíce mŕtvol

2020-12-11 12:00:00 |   |    | 

Sibírsky Jakutsk býva neraz označovaný za najchladnejšie mesto na planéte. V januári sa teplota bežne pohybuje okolo 38 až 42 stupňov pod nulou, neraz však klesne až na mínus 57. S okolitým svetom mesto spája jediná cesta – a za tú zaplatili státisíce ľudí tú najvyššiu cenu.



 

Kolymská diaľnica R504 je súčasťou cesty M56 a spája mestá Magadan a Jakutsk. Je postavená na permafroste, teda dlhodobo zamrznutej pôdde, a tak je napriek honosnému názvu z väčšej časti nespevnená a len posypaná drobným štrkom. Nočná jazda po ceste sa neodporúča v podstate v žiadnom počasí.

Počas júlových a augustových dažďov sa na mnohých miestach vytvára blato a v čase sucha zas cestu zahaľujú oblaky prachu. Ešte nebezpečnejšia je však „Trassa“ (ako ju domáci nazývajú)  v zime. Tá v oblasti trvá až desať mesiacov, počas ktorých sú časté hmly, sneženie a poľadovica. Hrozbou sú aj divoké zvieratá, napríklad medvede.

Prezývka „Daroga na kostiach“ (Cesta kostí) však súvisí ešte s jej výstavbou, ktorá prebiehala za stalinského režimu v rokoch 1932 až 1953. Len pomocou lopát a fúrikov cestu budovali státisíce politických väzňov, z ktorých sa mnohí nikdy nevrátili domov. Tisíce ich postrieľali, pretože nevládali pracovať, iní zomreli v dôsledku zimy a brutálnych podmienok, ktoré vládli v gulagoch. Kopať hroby do zamrznutej zeme bolo takmer nemožné, a tak ich telá obvykle končili pod cestou.

Hovorí sa, že každý meter Kolymskej diaľnice stál jeden ľudský život, čo by pri dĺžke 1.826 kilometrov znamenalo takmer dva milióny obetí. Ich skutočný počet známy nie je, odhaduje sa však, že počas výstavby zomrelo 250 tisíc až milión ľudí, a tak je cesta považovaná za obrovský masový hrob. So svojimi obeťami však ešte neskončila a ročne tu prídu o život desiatky ľudí. Minulý týždeň sa dvom kamarátom na Trasse pri teplote mínus 50 stupňov Celzia pokazilo auto. 18-ročný Sergej zamrzol, druhý mladík bojuje v nemocnici o život.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa