Moskovské metro prvýkrát riadia ženy: Krásky oslavuje ich vlastná Barbie

2021-01-22 12:01:00 |   |    | 

Moskovské metro umožnilo skupine žien pracovať ako strojvedúce dopravnej súpravy. Nové zamestnankyne dokonca predstavilo ako bábiky Barbie.



 

V Ruskej federácii stále existuje zoznam povolaní, ktoré sú údajne škodlivé pre zdravie žien, a tak ho môžu vykonávať výhradne muži. Takúto diskrimináciu však mnohí kritizovali a v septembri minulého roka Ministerstvo práce znížilo počet výhradne mužských profesií zo 456 na približne 100.

Jednou z tých, čo zo zakázaného zoznamu vyškrtli, je aj práca strojvedúceho v metre. Argument, že je pre ženu príliš nebezpečná, pretože je nevyhnutné tráviť dlhú dobu v podzemí, jednoducho neobstál. Už predtým boli totiž v metre zamestnané upratovačky či pokladníčky.

A tak sa prvýkrát príslušníčky nežného pohlavia chopili aj riadenia vlakových súprav. Vedenie moskovskej verejnej dopravy sa vyjadrilo, že z dôvodu automatizácie mechanických procesov už viac nie je vedenie vlakov „spojené s ťažkou fyzickou námahou“. 3. januára tak prvých dvanásť žien v nových dámskych uniformách začalo pracovať ako vodičky.

Ruské úrady tento prelomový okamih oslávili vytvorením špeciálnej edície Barbie. Bábika v rovnakej uniforme ako skutočné vodičky sa dá zakúpiť v oficiálnych obchodoch so suvenírmi na staniciach metra a nápis na škatuli hlása: „Môžeš byť čím chceš.“

To je obrovská zmena v prístupe. Ešte nedávno totiž platil zoznam „mužských povolaní“ z roku 2000, keď bola ženám oficiálne zakázaná práca v bani či v metalurgickom priemysle, no nemohli sa stať ani autobusárkami, parašutistkami, automechaničkami či dokonca výrobkyňami dychových hudobných nástrojov. Nový register konečne otvára viaceré z týchto povolaní aj nežnému pohlaviu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa