Sci-fi sa stalo realitou: Cesty aj oblohu brázdi prvé lietajúce auto, poznáme detaily

2021-07-03 12:01:00 |   |    | 

AirCar, lietajúce vozidlo, ktoré v sebe spája výhody lietadla aj bežného automobilu, sa tento týždeň priblížilo k fáze sériovej výroby, keď dosiahlo ďalší kľúčový míľnik 35-minútovým letom z medzinárodného letiska v Nitre na medzinárodné letisko v Bratislave 28. júna 2021.



 

AirCar spoločnosti Klein Vision, ktoré je chránené viacerými patentmi, uskutočnilo svoje stoštyridsiate druhé úspešné pristátie v Bratislave o 6:05 ráno.

Po pristátí sa lietadlo stlačením jediného tlačidla v priebehu menej ako troch minút transformovalo na športové auto a jeho vynálezca, profesor Štefan Klein, pokračoval po diaľnici z letiska do centra Bratislavy.

Transformácia z lietadla na auto trvá dve a pol minúty.

Let z Nitry do Bratislavy sa použitím AirCaru skrátil oproti bežnému času dopravy autom na polovicu.

Profesor Štefan Klein je svetový líder vo vývoji užívateľsky príjemných lietajúcich áut.“ povedal Dr. Branko Sarh, Senior Technical Fellow pre Boeing Co.

Automatizovaná transformácia z cestného vozidla na lietadlo a späť, s výsuvnými krídlami a chvostovou časťou, nie je len výsledkom priekopníckeho nadšenia, inovatívneho ducha a odvahy, je produktom vynikajúceho inžinierstva a profesionálnych znalostí,“ dodal.

AirCar Prototyp 1 je vybavený motorom BMW s výkonom 160 koní s pevnou vrtuľou a vystreľovacím bezpečnostným padákom.

Pod dohľadom Divízie civilného letectva Dopravného úradu Slovenskej republiky absolvoval AirCar už viac ako 40 hodín testovacích letov, vrátane ostrých zákrut, 45 stupňových náklonov, testovania stability a manévrovateľnosti.

AirCar Prototyp 1 lietal vo výške 2500 metrov a dosiahol maximálnu cestovnú rýchlosť 190 km/h.

AirCar Prototyp 2, predprodukčný model, bude vybavený motorom s výkonom 224kW (300 koní) a získa certifikáciu lietadla EASA CS-23, ako aj povolenie na cestnú prevádzku kategórie M1.

Prototyp 2 so staviteľnou vrtuľou dosiahne predpokladanú cestovnú rýchlosť 300 km/h s doletom do 1000 km.

Tento let začína skutočnú éru duálnych vozidiel. Otvára novú kategóriu dopravy a vracia ľuďom slobodu, ktorá bola pôvodne pripisovaná automobilu.“ povedal profesor Klein po tom, čo vystúpil z kokpitu AirCaru v Bratislave.

Transformácia z auta na lietadlo trvá dve a pol minúty.

AirCar už nie je len potvrdením konceptu, letom vo výške 2500 metrov pri rýchlosti 190 kilometrov za hodinu mení vedeckú fantastiku na realitu.“ pridáva Anton Zajac, spoluzakladateľ spoločnosti Klein Vision.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Klein Vision, Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa