V Dubaji sa začal letecký veľtrh, Boeing predstavil dlhoočakávanú novinku

2021-11-16 07:15:00 |   |    | 

V Dubaji sa v nedeľu začal letecký veľtrh, ktorý sa koná každé dva roky. A tento rok prichádza práve v čase, keď sa letecký priemysel spamätáva z pandémie nového koronavírusu, ktorá zvlášť tvrdo zasiahla práve leteckú dopravu. Koncerny Boeing a Airbus sú už tradične hviezdami leteckého veľtrhu. Súperia o objednávky od leteckých spoločností v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.



 

Očakáva sa však, že tohtoročný päťdňový veľtrh bude oveľa "umiernenejší" ako v minulých rokoch, keďže cestovanie je stále utlmené v dôsledku pandémie. A problémy v globálnom dodávateľskom reťazci neobišli ani výrobcov lietadiel.

Dubaj vlani nakrátko zaviedol blokádu na zastavenie šírenia pandémie, ale odvtedy sa už otvoril očkovaným aj neočkovaným cestujúcim, keďže sa snaží prilákať späť turistov a tiež návštevníkov na svetový veľtrh EXPO 2020, ktorý sa aktuálne koná tiež v Dubaji, keďže bol pre pandémiu posunutý na neskôr.

Americký výrobca Boeing priviezol na veľtrh nové osobné lietadlo 777-9, ktoré prechádza testami a čaká na schválenie regulačnými úradmi. Boeing tvrdí, že toto lietadlo bude najväčším a najefektívnejším dvojmotorovým prúdovým lietadlom na svete.

Najväčší letecký dopravca na Blízkom východe, Emirates, si už objednal 126 lietadiel 777X a je frustrovaný z meškania dodávok, ktoré najnovšie neočakáva skôr ako koncom roka 2023.

Boeing naďalej čelí kontrole pre svoje lietadlá 737 Max, ktoré boli donedávna na celom svete uzemnené na 20 mesiacov po dvoch tragických nehodách. Americký koncern musel urobiť zmeny v softvéri, ktorý zohral úlohu pri haváriách, zaplatil nezverejnenú sumu leteckým spoločnostiam za škody po uzemnení lietadiel a riešil aj desiatky žalôb od rodín pasažierov, ktorí zahynuli pri nehodách.

Airbus predviedol novinárom lietadlo A320neo, ktoré bolo prerobené na luxusné korporátne lietadlo s veľkou posteľou, bezbariérovým sprchovacím kútom a rozľahlým posedením s pohovkami a konferenčnými stolíkmi.

Čínska štátna obranná firma CATIC vystavuje rad protilietadlových rakiet, munície a bojových lietadiel. Na veľtrhu je vystavovaná aj ruská stíhačka Suchoj Su-75 Checkmate. Tento stroj je menej drahým konkurentom amerického F-35, ktorý sa Spojené arabské emiráty (SAE) snažia získať od minulého roka, keď oficiálne uznali Izrael v rámci dohody sprostredkovanej administratívou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tento predaj sa za prezidenta Joea Bidena spomalil.

Izraelské spoločnosti medzitým prvýkrát predviedli svoj hardvér na leteckej výstave po normalizácii diplomatických vzťahov Izraela a SAE minulý rok. Štátna spoločnosť Israel Aerospace Industries predviedla celý rad námorných a leteckých bezpilotných lietadiel s posádkou a bez posádky.

Izraelský Rafael Advanced Defense Systems ukázal svoju "dronovú kupolu", ktorá deteguje a ničí drony pomocou laserov. Celkovo sa na leteckej show zúčastňuje šesť izraelských spoločností.

Izraelský minister obrany Benny Gantz označil partnerstvo Spojených arabských emirátov a Izraela za „strategické aktívum“, pričom vo vyhlásení uviedol, že účasť ministerstva obrany „odráža prehlbujúce sa vzťahy“ medzi oboma národmi. Obe krajiny zdieľajú hlboké obavy z Iránu, ktorý je pripravený obnoviť rokovania o  jadrovej dohode s USA a ďalšími svetovými mocnosťami.

Vzhľadom na prebiehajúce očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v mnohých krajinách sveta sa letecký priemysel ako celok zotavuje z minuloročnej čistej straty približne 138 miliárd USD (120,54 miliardy eur). Napriek očkovaniu tomuto odvetviu ako celku stále hrozia straty v tomto aj v budúcom roku.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) predpovedá leteckým spoločnostiam v tomto roku čistú stratu takmer 52 miliárd USD a v roku 2022 stratu 11,6 miliardy USD.

Komerčné osobné cestovanie zostáva totiž stále neisté v dôsledku nárastu infekcií v niektorých krajinách, ale objemy nákladu sú už vyššie ako pred pandémiou. Niektoré letecké spoločnosti po uzemnení na začiatku pandémie odstránili sedadlá a zmenili lietadlá z osobných na nákladné.

Boeing v sobotu (13.11.) uviedol, že je v pokročilom štádiu rokovaní o predaji nákladnej verzie svojho lietadla 777X, zatiaľ čo Airbus predpovedal, že čoskoro dosiahne dohodu o nákladnom lietadle A350 vďaka "postpandemickému" rozmachu elektronického obchodu.

Boeing v nedeľu oznámil zmluvu s islandskou spoločnosťou na prestavbu 11 lietadiel 737 na nákladné lietadlá. Hodnotu kontraktu však nezverejnil.

Airbus získal objednávky na 255 lietadiel A321 v prvý deň veľkej leteckej show v Dubaji. Európsky výrobca uviedol, že objednávky prišli od spoločností Wizz Air, Frontier, Volaris a JetSMART. Ich celková hodnota je viac ako 33 miliárd USD podľa katalógových cien z roku 2018.

Airbus na veľtrhu rokuje aj s lízingovou spoločnosťou Air Lease o potenciálnej objednávke desiatok lietadiel, ktoré by mohli zahŕňať nové nákladné lietadlo A350, ako aj veľké a malé modely pre cestujúcich, uviedli v nedeľu zdroje z odvetvia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP,
Video: Airbus
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa