Prvý vlak pomenovaný po mame: Stefania Express oslavuje ukrajinský triumf

2022-05-18 14:00:00 |   |    | 

Cez víkend sa v talianskom Turíne konalo veľkolepé finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2022. Víťazom sa stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra so skladbou "Stefania", ktorá je venovaná mame frontmana Olega. Ukrajinci podľa nej na počesť dôležitého víťazstva pomenovali vlak.



 

Víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 sa vďaka diváckym hlasom podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje folklórne motívy s modernými zvukmi, pričom používa rozličné ľudové nástroje. Skupina je pomenovaná po západoukrajinskom meste Kaluš.

Text víťaznej skladby "Stefania" je výlučne v ukrajinčine a je koncipovaný ako óda na matku. "Aj keď budú všetky cesty zničené, vždy nájdem cestu domov," znie jeden z veršov víťaznej piesne. Výpoveď dostala emotívny kontext vo svetle ruského vojenského vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal len dva dni po tom, ako skupina prijala ponuku vystúpiť na Eurovízii.

Po víťazstve šéf ukrajinských železníc avizoval, že vlak číslo 43 z Kyjeva do Ivano-Frankivska bude na jeho počesť premenovaný na Stefania Express. Železničné stanice v Kyjeve, Kaluši a Ivano-Frankivsku tiež budú počas jeho príchodu hrať víťaznú pieseň.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR, Reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa