VIDEO z kabíny pilota: Takto pristávam na najnebezpečnejšom letisku sveta

2022-06-03 12:30:00 |   |    | 

Na svete je viacero letísk, ktoré kvôli výkyvom počasia alebo krátkej dráhe poriadne preveria nervy pilotov aj cestujúcich. Za úplne najnebezpečnejšie sa považuje tzv. „Brána k Everestu“, kde číha hneď niekoľko rizík. Pozrite si, ako ich zvládol pilot dvojmotorového lietadla Twin Otter aeroliniek Tara Air.



 

Letisko Tenzinga a Hillaryho v Lukle je vstupnou bránou do Himalájí. V oblasti, kde horolezci začínajú cestu na Mount Everest, ho v roku 1964 nechal vybudovať prvý pokoriteľ najvyššej hory sveta, Sir Edmund Hillary. Slúži najmä pre lety malých lietadiel a vrtuľníkov z približne 140 kilometrov vzdialeného Káthmandu.

Malé letisko sa nachádza v nadmorskej výške 2800 metrov uprostred hôr, a tak sa tam často menia podmienky. Vietor, dážď a hmla sa objavujú takmer náhodne. K dispozícii je navyše len jediná dráha, ktorá meria 527 metrov a má veľký sklon až 11,7 percenta. Aj preto "Bránu k Everestu" označili v programe Najextrémnejšie letiská na stanici History Channel za vôbec najnebezpečnejšie na svete.

Pre pilotov predstavuje obrovskú výzvu. Každý, kto chce do Lukly letieť, musí spĺňať niekoľko podmienok, najmä čo sa týka skúseností s pristávaním na krátkych dráhach. Napriek tomu tu došlo k mnohým nehodám. V roku 2008 sa pri pristávaní zrútilo malé lietadlo s 19 osobami na palube a nikto neprežil, v apríli 2019 zas vrazilo malé lietadlo počas štartu do vrtuľníka a zahynuli traja ľudia. Každý prílet aj odlet je teda poriadnym adrenalínom. Veď posúďte sami...

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa