Vyzerá ako vlak, fičí ako lietadlo: Toto je superrýchla doprava budúcnosti

2022-07-25 13:00:00 |   |    | 

Budúcnosť cestovania dostáva svoju podobu. Startup TransPod predstavil FluxJet, hybrid medzi lietadlom a vlakom, ktorý bude využívať ultra-vysokorýchlostný pozemný dopravný systém (TransPod Line).



 

Na základe prevratných inovácií v oblasti pohonu a systémov čistej energie bez fosílnych palív je FluxJet plne elektrické vozidlo, ktoré je v podstate hybridom medzi lietadlom a vlakom. Vďaka technologickým skokom v bezkontaktnom prenose energie a novej oblasti fyziky nazývanej veillance flux sa FluxJet pohybuje v chránenej vodiacej dráhe rýchlosťou viac ako 1000 km/h – rýchlejšie ako prúdové lietadlo a trikrát rýchlejšie ako vysokorýchlostný vlak.

 

FluxJet bude fungovať výhradne na TransPod Line, sieťovom systéme so stanicami v kľúčových lokalitách a veľkých mestách, s vysokofrekvenčnými odchodmi navrhnutými tak, aby umožňovali rýchle, cenovo dostupné a bezpečné cestovanie. Najnovšie spoločnosť TransPod potvrdila americké financovanie vo výške 550 miliónov dolárov a oznámila ďalšiu fázu projektu infraštruktúry v hodnote 18 miliárd dolárov v USA na vybudovanie linky TransPod na spojenie miest Calgary a Edmonton v Alberte v Kanade. Začali sa prípravné stavebné práce vrátane posudzovania vplyvov na životné prostredie. Tento kritický projekt vytvorí až 140 000 pracovných miest a pridá 19,2 miliardy USD k HDP regiónu počas výstavby. Po spustení linky TransPod Line bude cesta koridorom stáť cestujúcich približne o 44 percent menej ako letenka a znížia sa emisie CO2 o 636 000 ton ročne.

Všetka tvrdá práca za posledných pár rokov viedla k tomuto míľniku, kedy sa rozhovory stávajú realitou. Táto technológia je overená a máme dôveru investorov, vlád a partnerov, že budeme pokračovať v presadzovaní efektívneho predefinovania dopravy,“ povedal Sebastien Gendron, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti TransPod.

Na predstavení spoločnosti TransPod v Toronte bol zmenšený FluxJet predstavený v živej ukážke, ktorá ukazuje jeho letové schopnosti. Vozidlo FluxJet s hmotnosťou takmer 1 tona predviedlo v rámci svojej vodiacej dráhy postup vzletu, jazdy a pristátia.

Tento míľnik je veľkým skokom vpred,“ povedal Ryan Janzen, spoluzakladateľ a CTO, TransPod. „FluxJet je spojením vedeckého výskumu, priemyselného rozvoja a obrovskej infraštruktúry, ktorá rieši potreby cestujúcich a znižuje našu závislosť na lietadlách a diaľniciach s ťažkým fosílnym palivom.

TransPod úplne mení hru s ultra vysokorýchlostným cestovaním cestujúcich a nákladnou dopravou s nulovými emisiami medzi hlavnými vstupnými mestami,“ povedal Yung Wu, generálny riaditeľ MaRS Discovery District. „Je čas na odvážne kroky zo strany našich politikov, investorov a operátorov na podporu komercializácie inovácií vyrobených v Kanade, ako je TransPod, s cieľom vyhrať v globálnej inovačnej ekonomike v hodnote niekoľkých biliónov dolárov.“

FluxJet je prvou kanadskou inováciou a je ďalším veľkým infraštruktúrnym projektom, ktorý bude celosvetový,“ povedal Janzen. „TransPod Line sa vyvíja v spolupráci s našimi partnermi v Európe, USA a inde, vrátane univerzít, výskumných centier, leteckého priemyslu, architektúry, železníc a stavebných partnerov."

Uvedenie FluxJet od spoločnosti TransPod bolo možné vďaka podpore a spolupráci the Building Trades of Alberta, Canada’s Building Trades Unions, Dassault Systmes, DHL Express, MaRS, Ikos Consulting, a SADE Engineering.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa