Slovenskí turisti sa dočkali: V Chorvátsku otvorili Pelješacký most (VIDEO)

2022-07-27 12:01:00 |   |    | 

V Chorvátsku v utorok slávnostne otvorili dlho očakávaný most spájajúci južnú časť jeho jadranského pobrežia so zvyškom krajiny, pričom obchádza úzky pás územia Bosny a Hercegoviny. Informuje o tom agentúra AFP.



 

Pelješacký most s dĺžkou 2,4 kilometra vedie z chorvátskej pevniny na polostrov Pelješac, ktorý prechádza do južnej časti chorvátskeho pobrežia vklineného medzi Jadranské more a Dinárske vrchy. Oslavy súvisiace s otvorením mosta prebiehali už od utorňajšieho rána. Sprevádzali ich rôzne hudobné vystúpenia, ale napríklad aj preteky lodí.

Na mieste sa ešte pred slávnostným prejavmi chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča a prostredníctvom telemostu aj čínskeho premiéra Li Kche-čchianga, keďže most postavila čínska štátna firma  China Road and Bridge Corporation, zhromaždili desiatky zvedavcov, ktorí sa chceli po moste prejsť. "Tento most predstavuje zjednotenie Chorvátska, spojenie juhu so severom," povedal 45-ročný Ivan z chorvátskeho Splitu, ktorý na utorňajšiu ceremóniu pricestoval z cudziny.

Stavbu mosta na ceremónii, ktorá sa pri tejto príležitosti v utorok konala aj v meste Dubrovník, vyzdvihol i chorvátsky premiér Plenkovič. Menoval pritom výhody, ktoré Chorvátsku most prinesie ešte pred vstupom do schengenskej zóny. "Tento most nie je luxusom, je pre nás nevyhnutnosťou... Toto je pre Chorvátsko úžasný deň," povedal.

Nové dopravné prepojenie ukončí zdĺhavé čakanie na bosnianskych hraniciach, ktoré bolo doteraz nutné prekročiť dvakrát. Podľa AFP ide o jeden z najambicióznejších infraštruktúrnych projektov Chorvátska od vyhlásenia jeho nezávislosti od bývalej Juhoslávie v roku 1991.

Bosna a Hercegovina si po krvavom rozpade juhoslovanskej federácie zachovala prístup k pobrežiu Jadranského mora, ale malý výbežok jej územia pretína územie Chorvátska. V dôsledku toho až doteraz zostávalo približne 90.000 ľudí, vrátane obyvateľov turisticky najnavštevovanejšieho mesta Dubrovník, odrezaných od zvyšku krajiny.

Avizovanému otvoreniu Pelješackého mosta však predchádzalo viacero problémov a sporov. Chorvátsko spravilo prvé kroky k realizácii mosta v roku 2007, ale o päť rokov neskôr sa projekt z dôvodu rozpočtových obmedzení zastavil.

V roku 2017 vyčlenila Európska únia, ktorej členom sa Chorvátsko stalo v roku 2013, na tento účel 357 miliónov eur, čo predstavuje zhruba 85 percent všetkých nákladov. V roku 2018 bola na výstavbu mosta vybraná čínska firma – ide o prvú významnú čínsku účasť na infraštruktúrnom projekte v tejto balkánskej krajine, uvádza AFP.

Bosnianski predstavitelia sa sťažovali, že most skomplikuje námornú dopravu a zabráni veľkokapacitným plavidlám vplávať do Neumu – jediného prístavu Bosny a Hercegoviny. Záhreb v snahe urovnať tento spor nakoniec súhlasil, že most bude vysoký 55 metrov, hoci to znamenalo nárast nákladov.

Pelješacký most (chorvátsky Pelješki most) je viacpoľový most s dĺžkou 2,4 km, šírkou 21 m a výškou 55 m. Konštrukcia mosta zahŕňa štvorprúdovú komunikáciu s jedným jazdným a jedným odstavným pruhom na každej strane. Ďalšie prvky zahŕňajú výstavbu obojsmerných prístupových ciest v dĺžke 12 km po obidvoch stranách mosta, ako aj dva tunely (0,5 km a 2,47 km), dva menšie mosty (0,51 km a 0,008 km), jeden viadukt (0,16 km) a dve odpočívadlá.

Plánuje sa aj 7,9 km dlhý obojsmerný obchvat mesta Ston, ktorý bude zahŕňať dva tunely, most, viadukt a slučku. Tento významný stavebný počin výrazne skráti čas cestovania medzi dvoma bodmi chorvátskej štátnej cesty D8, presnejšie - čas jazdy sa odhaduje na 20 minút, zatiaľ čo doteraz to trvalo viac ako hodinu.

Neočakávajú sa problémy s búrkami a vetrom, ako je tomu v prípade mosta Franja Tuđmana v Dubrovníku alebo na Maslenici, pretože most je navrhnutý tak, aby odolal nárazom vetra s rýchlosťou až 180 km za hodinu. Vzhľadom na výšku a šírku rozpätia konštrukcie je pod mostom otvorená vodná cesta pre veľké výletné plavidlá smerom na Neum.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa