Luxus ako v hoteli: Qantas predstavili lietadlo na najdlhšie komerčné lety (VIDEO)

2023-02-27 13:00:00 |   |    | 

Austrálska letecká spoločnosť Qantas predstavila minulý rok plány na najdlhší komerčný let na svete, ktorý bude trvať vyše 19 hodín. Teraz odhalila, na aký komfort sa môžu cestujúci medzi Sydney a Londýnom, ale aj New Yorkom či inými svetovými mestami tešiť.



 

Na najdlhšie komerčné lety, plánované od roku 2025, bude Qantas využívať dvanásť lietadiel typu Airbus A350 s kapacitou 238 cestujúcich. Ich súčasťou budú aj špeciálne kabíny prvej triedy a business class, ktorých návrh vytvorilo austrálske dizajnérske štúdio Caon design v spolupráci s vedcami z Centra Charlesa Perkinsa na Sydneyskej univerzite.

Myslíme si, že naše kajuty A350 majú najsofistikovanejší a najpremyslenejší dizajn zo všetkých leteckých spoločností a spojením špičkovej technológie s výskumom spánku  prinášajú novú éru cestovania“, vyjadril sa generálny riaditeľ Qantas Group Alan Joyce.

Najväčší luxus ponúka priestranná kabína prvej triedy, pripomínajúca svojim zariadením mini verziu hotelovej izby. Cestujúci v nej budú mať k dispozícii dvojmetrovú posteľ, takmer 56 centimetrov široké sklápacie kreslo, šatníkovú skriňu, jedálenský stolík pre dvoch a 32-palcovú dotykovú obrazovku.

Business triedu zas tvoria akési bunky, ktoré môžu, ale nemusia byť oddelené od chodbičky. V každej z nich sa nachádza sedadlo, ktoré sa dajú sklopiť na pohodlnú dvojmetrovú posteľ, úložný priestor (vrátane veľkého zrkadla), čalúnenú koženú podnožku, 18-palcovú dotykovú obrazovku aj jedálenský stolík.

Letecká spoločnosť avizuje, že v jednom lietadle bude šesť kabín prvej triedy a 52 miest kategórie business. Okrem toho by mali mať na palube všetci pasažieri k dispozícii aj tzv. „zónu pohody“, ktorej detaily však Qantas prezradí až neskôr.

Vzdialenosť medzi Londýnom a Sydney je 16 983 kilometrov a let bude trvať vyše 19 hodín. Iba niekoľko leteckých spoločností lieta bez medzipristátia na takéto vzdialenosti, s ktorými je spojených množstvo výziev vrátane technických schopností lietadiel, komerčnej životaschopnosti či zdravia posádky a cestujúcich.

Najdlhšou komerčnou vzdušnou cestou na svete je v súčasnosti let SQ24 spoločnosti Singapore Airlines zo Singapuru na vyše 15.000 kilometrov vzdialené letisko Johna F. Kennedyho v New Yorku. Rovnaké aerolinky prevádzkujú s rovnakým lietadlom A350-900 aj druhú najdlhšiu vzdušnú cestu, a to zo Singapuru do Newarku v americkom štáte New Jersey; tento let trvá 18 hodín a 25 minút.

 

Technické parametre

Rozpätie krídel: 64,75 metra

Dĺžka: 73,79 metra

Výška: 17,08 metra

Rýchlosť: Mach 0,85 (1041 km/h)

Kapacita: 238 pasažierov

 

Vnútorné usporiadanie lietadla

6 kabín prvej triedy v konfigurácii 1-1-1

52 kabín business triedy v konfigurácii 1-2-1

40 sedadiel kategórie Premium Economy v konfigurácii 2-4-2

140 sedadiel kategórie Economy v konfigurácii 3-3-3

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa