Milan jazdí lietajúcim autom: Aké je cestovať po slovenských cestách aj oblohe jediným strojom?

2023-03-15 12:30:00 |   |    | 

Lietajúce autá sa už desaťročia objavujú vo vedecko-fantastických filmoch a ich vývoj má 30-ročnú tradíciu aj na Slovensku. Skutočne v praxi používané lietajúce auto k nám však prišlo z Českej republiky. Gyrokoptéra Calidus, schválená na jazdu po ceste, sa vyrába v Přerove. Letecký nadšenec Milan Paprčka si ju zadovážil pre svoje dobrodružné a poznávacie lety. Umožňuje mu preletieť sa nad zaujímavými miestami a zároveň ju využívať na jazdu po cestách.



 

"Po rokoch snívania o takomto type dopravy som konečne našiel jednoduché a cenovo dostupné riešenie," povedal Milan. "Je to úplne iný zážitok, ako keď lietam v lietadle, alebo jazdím autom. Je to ako kombinácia oboch a umožňuje mi vidieť svet z úplne novej perspektívy. 360-stupňové zábery z letov potom zdieľam na svojej stránke, kde sa môžete rozhliadnuť vôkol seba sponad Ďumbiera, Spišského hradu, či Banskej Štiavnice.

Toto snímkovanie je umožnené vďaka profesionálnej 360° kamere, podobnej tej, aká sa používa aj pre Google Street View. Milan ju má pripevnenú na bruchu gyrokoptéry a umožňuje mu zachytiť úchvatné fotografie a videá z jeho ciest. Okrem Slovenska a Českej republiky plánuje lietať po celej Európe.

Gyrokoptéra sa ukázala byť veľmi prístupnou a bezpečnou možnosťou pre cestovanie. Na rozdiel od bežných lietadiel, ktoré vyžadujú dlhé štartovacie a pristávacie dráhy, jej stačí len 60 až 100 metrov rovnej plochy na vzlet a 20 až 50 metrov na pristátie, čo ju robí nezávislou na štandardných letiskách.

Vo vzduchu sa pohybuje pomocou benzínového motoru a dosahuje rýchlosť v rozsahu od 30 až po 200 km/h. Na zemi na jej pohon slúžia dva elektromotory s dojazdom 40 km a maximálnou rýchlosťou 40 km/h. Pre jazdu v premávke je vybavená predpísaným osvetlením, klaksónom, smerovkami aj evidenčným číslom.

„Je to skôr jazdiace lietadlo ako lietajúce auto. Keď pristanem, napríklad aj na lúke za svojim domom, presuniem sa po ceste k sebe do dvora. Jazdu po ceste využívam hlavne na priblíženie z miesta pristátia napríklad na pumpu, do reštaurácie, hotela či na pracovné stretnutie. Volím si také miesto pristátia, aby som po ceste nemusel ísť ďalej ako 15 kilometrov.“ dodáva Milan Paprčka.

Milan miluje lietať nad zaujímavými miestami, robiť z nich 360° fotografie a videá a zdieľať ich

s ostatnými. Jeho stránka www.Travelvirtual.eu potom umožňuje návštevníkom vidieť svet očami leteckého nadšenca a zažiť niečo nové.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa