Najzáhadnejší let histórie: Nový dokument o MH370 rozzúril odborníkov a zarmútil pozostalých

2023-03-23 12:30:00 |   |    | 

MH370 – pod takým označením sa do histórie zapísala zrejme najzáhadnejšia letecká tragédia v dejinách. Hoci od zmiznutia lietadla s 239 ľuďmi na palube uplynulo už deväť rokov, ich najbližší stále netušia, čo sa vlastne v osudnú noc stalo. Viac svetla do prípadu rozhodne nevniesol ani toľko očakávaný dokument Netflixu, ktorý mal tento mesiac premiéru. Tvorcom sa síce podarilo zaujať obrovské množstvo divákov, odborníci a najmä pozostalí sa však pýtajú, či nebola cena za ich pozornosť príliš vysoká.



 

Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines s označením MH370 odletelo z metropoly Malajzie Kuala Lumpur o 00:42 v noci 8. marca 2014. Let s 227 pasažiermi, desiatimi letuškami a dvomi pilotmi mal namierené do Pekingu, kam však už nikdy nedorazil.

O 1:19 miestneho času lietadlo opustilo vzdušný priestor Malajzie a letová kontrola na zemi informovala pilotov, že sa presúvajú nad Čínu. Hlavný pilot Zaharie mal odpovedať: "Dobrú noc. Malazijské tri-sedem-nula." Boli to posledné slová, ktoré zaregistrovali pozemné radary z lietadla MH370.

Lietadlo nevyslalo žiadny núdzový signál ani nič, čo by naznačovalo problémy, poruchu alebo zmenu naplánovaného letu, no o pár sekúnd neskôr zmizlo z radarov. Nasledovala panika a zmätok malajzijskej letovej prevádzky a rovnaké zdesenie zasiahlo aj Peking, kde na svojich blízkych čakalo množstvo ľudí.

Zmiznutie letu sa začalo okamžite vyšetrovať, ani po rokoch však experti z jedenástich krajín nedokázali nájsť uspokojivé vysvetlenie. Potvrdené informácie sú len kusé. Hlavný radar malajzijských vzdušných síl odhalil, že po tom, ako lietadlo preniklo do vzdušného priestoru Vietnamu, prudko stočilo doľava a nad Andamanským morom zmizlo z radaru.

Jeho signály však ešte nasledujúcich šesť hodín prerušovane zachytával satelit londýnskej spoločnosti Inmarsat. Experti sa na základe ich analýzy zhodli, že stroj letel južným smerom, až kým sa mu neminulo palivo a nespadlo do Indického oceánu niekde medzi Austráliou a Antarktídou. Táto plocha je však tak obrovská, že hľadanie trosiek bolo mimoriadne náročné.

Viac než rok po záhadnom zmiznutí ale došlo k prekvapivému zvratu – na francúzskom ostrove Réunion bola objavená dvojmetrová časť krídla Boeingu 777, pokrytá mušľami. Postupne sa na afrických plážach a ostrovoch Indického oceánu našli aj ďalšie kusy trosiek, ktoré naznačili, v ktorej oblasti sa lietadlo pravdepodobne zrútilo.

Ani ďalšie pátranie však presnú lokalitu určiť nedokázalo, a tak sa v súvislosti s prípadom vynorilo množstvo teórií. Od tých pomerne prijateľných, že sa jednalo o teroristický útok alebo o (samo)vraždu hlavného pilota, až po to, že lietadlo uniesli mimozemšťania.

S o to väčšími očakávaniami sa oči pozostalých, odborníkov, ale i bežných divákov upierali na nový dokument z dielne Netflixu "MH370: Lietadlo, ktoré zmizlo". Pre väčšinu však znamenal len ďalšie obrovské sklamanie – trojdielny seriál totiž nepriniesol nič nové a priam šokujúco veľký priestor nechal najmä ničím nepodloženým špekuláciám.

V prvej časti s názvom Pilot skúma, či tragédiu zámerne nespôsobil pilot Zaharie Ahmad Shah, v druhej („Únos“) ponúka teóriu amerického novinára Jeffa Wisea, podľa ktorého sa pod zmiznutie lietadla podpísali Rusi, aby tak odvrátili pozornosť sveta od anexie Krymu a posledná tretia časť s názvom Zachytiť rozvíja hypotézu francúzskej žurnalistky Florence de Changyovej. Tá tvrdí, že do lietadla pred odletom naložili niekoľkotonový prísne tajný náklad z USA. Aby sa nedostal do rúk Číňanom, americké stíhačky údajne stroj nad Juhočínskym morom zostrelili.

Wise i de Changyová priznávajú, že sú ich hypotézy pritiahnuté za vlasy a nemajú pre ne dostatok dôkazov, napriek tomu však zároveň spochybňujú dôveryhodnosť radarových záznamov Immarsatu a nájdených trosiek z lietadla, ktoré ich konšpiračné teórie popierajú.

Práve ich vyhlásenia sú kameňom úrazu celej „dokumentárnej“ série. Wise dostáva na obrazovke najviac priestoru, a to aj napriek tomu, že niektoré svoje tvrdenia sám vzápätí poprie. Najmä vďaka nemu sa tak postupne vytvára nepriehľadná spleť údajov, v ktorej sa divák úplne stráca. Predovšetkým však zabúda na to, ktoré informácie boli vlastne potvrdené a čo je len teória bez akýchkoľvek dôkazov.

Portál Airlineratings.com, známy svojimi hodnoteniami bezpečnosti leteckej dopravy a jednotlivých aeroliniek, dokonca zverejnil článok s názvom „Desať hlavných chýb v dokumente Netflixu o lete MH370“. V ňom okrem iného tvrdí, že s dátami Immarsatu sa nedá manipulovať, trosky lietadla boli v 23 prípadoch potvrdené a ak by stroj letel do Kazachstanu, ako to Wise tvrdil pri svojej teórii o ruskom únose, museli by ho zachytiť radarové systémy deviatich štátov.

Šéf a zakladateľ Airlines Ratings Geoffrey Thomas sa tiež vyjadril, že bol dokumentom „zhrozený“ a všetkých vyzval, aby spojili sily pri hľadaní MH370 a prestali útočiť na ľudí, ktorí už spravili pre nájdenie lietadla tak veľa. „Netflix, myslel som si, že máte na viac. Naozaj som si to myslel. Ale vy ste len roztrhali srdcia tých, ktorí stratili svojich milovaných. ... A príbuzným dlžíte ospravedlnenie,“ vyjadril sa.

Vo svojej kritike nie je sám. Za pravdu mu dáva množstvo recenzentov, ale aj pozostalí. Podľa muža, ktorý pri tragédii prišiel o manželku, je dokument „zbytočný a nezodpovedný.“ O lete MH370 už bolo napísaných 150 kníh a státisíce článkov. Každý z nich len ubližuje tým, ktorí ani po deviatich rokoch nevedia, čo presne sa s ich najbližšími v osudnú noc stalo. A nový dokument nie je, bohužiaľ, výnimkou.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa