Aký typ stieračov si vybrať a ako ich vymeniť?

2023-06-07 12:00:00 |   |    | 

Čisté čelné sklo je základom dobrej viditeľnosti a tým pádom aj bezpečnosti. Aký typ stieračov si ale vybrať, aby sa starali o vždy dobrý výhľad na vozovku? A ako ich vlastne vymeniť, keď už definitívne doslúžia?



 

Typy stieračov

 

Na výber máte dva druhy stieračov – ramienkové a ploché stierače. Ramienkové stierače sú klasika, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Používajú sa už roky, takže drobné muchy boli už dávno vychytané, a tak majú okrem vysokej spoľahlivosti aj vysokú účinnosť. Ich konštrukcia pozostáva zo sústavy ramien, ktoré zabezpečujú, že gumička prilieha ku čelnému sklu. Aj keď ich pomaly nahrádzajú modernejšie typy, ramienkové stierače sa stále vyvíjajú a zdokonaľujú.

Modernejším typom sú ploché stierače, ktoré sa používajú pri väčšine novších áut. Staršie modely bývajú vybavené ramienkovými stieračmi. Ak by ste chceli prejsť z ramienkových na ploché, samozrejme je to možné. Môže sa ale stať, že stierač nebude dostatočne priliehať ku sklu a výsledok nebude taký dobrý, ako s ramienkovými stieračmi. Ploché flat stierače nemajú kovovú konštrukciu ako ramienkové, ale gumičku spevnenú flexibilnou lištou.

Fotogafia stieračov áut z autodoc.sk

Spomenúť by sme mali aj tekuté stierače, vďaka ktorým kvapky vody stekajú po skle rýchlejšie a jednoduchšie, taktiež znižujú priľnutie hmyzu, trusu a iných nečistôt na skle. Jednoduchšie je aj odstraňovanie námrazy zo skla.

Tekuté stierače sa nanášajú na čisté a odmastené sklo, pričom na ňom zanechajú hydrofóbnu vrstvu. Toto riešenie má svoje výhody, ale v silnejšom daždi určite nenahradia klasické ramienkové alebo ploché stierače.

 

Najčastejšie chyby stieračov

 

Ak stierače nefungujú správne, zistíte to hneď. Veľmi častým problémom je nedokonale vyčistené sklo. Zostali po pustení stieračov na skle škvrny? Možno gumička neprilieha ku sklu dostatočne. Dôvodom môže byť uvoľnené uchytenie alebo nečistoty prilepené na gumičke. Stierač samozrejme môže byť aj poškodený, vtedy je potrebná jeho výmena.

Ak zaznamenáte zhoršenie funkcie stieračov, určite ich skontrolujte a očistite gumičky. Stierače, ktoré zanechávajú na skle šmuhy budú mať pravdepodobne prasknutú gumičku. Gumičky sú namáhané najmä počas mrazov. Zvyčajne stačí vymeniť len gumičky a nie celý stierač.

 

Ako vymeniť predné stierače

 

Postup výmeny stieračov závisí od toho, či máte ramienkové alebo ploché stierače. Pri niektorých modeloch vozidiel je potrebné dať stierače do servisnej polohy, pretože sa nedajú od skla zdvihnúť manuálne. Po výmene stieračov si overte, či fungujú správne, teda zapnite ostrekovače a nechajte ich stierať.

Ramienkový stierač zdvihnite a odistite úchyt. Pod uhlom 45° od čelného skla stierač odpojte. Nový stierač pripojte pod rovnakým uhlom. Prichyťte ho na háčik, zasuňte a zaistite úchyt. Výmena plochého stierača je ešte jednoduchšia. Stačí len stlačiť poistku a vysunúť stierač, nový nasuňte a zacvaknete poistku.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa