Naprieč Slovenskom - Zuberec, pamiatka na našich predkov

2014-09-12 09:00:00 |   |    | 

Oravská dedinka ležiaca vo Vysokých Tatrách známych ako Roháče je centrom cestovného ruchu. Leží v okrese Tvrdošín, približne 30 kilometrov od slovensko-poľských hraníc.



 

V srdci našich krásnych hôr

Malebnosť Zuberca je podčiarknutá jeho polohou v Studenej doline Západných Tatier. Panenská príroda tejto dediny pôsobí na človeka priam blahodarne, predovšetkým však na jeho zdravie. Samotné Tatry sú najvyšším pohorím Karpát a zároveň majú alpínsky ráz. Táto časť karpatského oblúka vznikla činnosťou ľadovcov, ktoré tu tvarovali doliny a vytvorili množstvo jazier, zároveň ovplyvnili výskyt rastlinstva a živočíšstva. Zo Zuberca sem vedú viaceré turistické chodníky, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti. Medzi tie najľahšie patria Machy, Juráňova dolina, Kvačianska a Prosiecka dolina, Osobitá – Lúčna. Medzi stredne náročné patria Roháčske plesá, Sivý vrch, Rakoň – Lúčna  a Brestová. Veľmi náročné (namáhavé) trasy sú Ostrý Roháč, Tri kopy a Baníkov.

Asi najznámejšou kultúrnou pamiatkou Zuberca je Múzeum oravskej dediny, nachádzajúce sa v časti Zuberec – Brestová. Stojí tu viac ako 50 stavieb ľudovej architektúry pripomínajúc jednotlivé časti Oravy. Okrem iného tu nájdete Dolnooravský rínok, Hornooravskú ulicu či Goralské lazy. Nechýbajú však ani technické pamiatky ako vodný mlyn, plátenícky mangeľ či hrnčiarska pec. Medzi najvýznamnejšie stavby skanzenu patrí gotický kostol sv. Alžbety zo začiatku 15. storočia. Kostolík má krásny maľovaný strop a funkčný prenosný barokový organ. V múzeu oravskej dediny sa dodnes chovajú domáce hospodárske zvieratá (hlavne počas leta) a pestujú sa tu  poľnohospodárske plodiny typické pre tento kraj.  Na políčkach v okolí obydlí nájdete obilniny, ako  je napríklad ovos, raž, ale aj dnes už skoro zabudnutá ikrica (jej výška siaha do 2 metrov), strukoviny (bôb, fazuľa a hrach), zemiaky, mak a kŕmnu repu. Vďaka tomu, môžete i dnes sledovať ako žili naši predkovia v minulosti.

Ak sa rozhodnete navštíviť múzeum v Zuberci sú pre Vás pripravené i viaceré akcie v rámci sprievodného programu. V septembri (13. 9.) je pre návštevníkov nachystaný Koncert gajdošov. Jedná sa o koncert v rámci medzinárodného gajdošského festivalu „Gajdovačka.“ V novembri, na sviatok sv. Alžbety (patrónka miestneho kostolíka) sa tu koná slávnostná omša a program. V závere kalendárneho roka (29. až 31. december) sa tu koná Vianočný večer. Je to prezentácia vianočných zvykov spojená s posedením pri ľudovej hudbe.

O výnimočnosti zubereckého skanzenu svedčí aj natáčanie viacerých slovenských filmov. Natáčali tu: Eža a Gábora Vlkolinského, Tisícročnú včelu, Ako divé husy, ale aj Princeznú a žobráka či Šťastného smolařa. Zuberec pripomína malý „raj na Zemi“ a určite sa oplatí ho navštíviť nielen v jesenných, ale i zimných mesiacoch, kedy si tu môžete vychutnať skutočne dobrú lyžovačku. Spojenie prírodného a kultúrneho bohatstva regiónu Oravy nájdete práve tu, v Zuberci.

 

 

Zdroj/autor: zuberec.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa