Čičmany – pýcha slovenskej kultúry (TIP na jesenný výlet)

2014-10-07 09:00:00 |   |    | 

Domčeky s typickým zdobením sa dočkali asi najväčšej popularity počas ostatnej zimnej olympiády. Ich vzor preniesli na oblečenie našich olympionikov a razom sa stalo zo zabudnutého kúska našej histórie populárne miesto pre výlety. Tunajšia inak veľmi cenená architektúra nie je však to jediné, čo môžete v Čičmanoch obdivovať. Navštíviť môžete niekoľko zaujímavých akcií, múzeum, ale aj vymyslieť si ľahšiu či náročnejšiu túru.



 

Dvestoročná história

 

Tým najväčším lákadlom sú, samozrejme, typické zruby. Domčeky vyrobené z dreva sú zdobené pravidelnou ornamentálnou výzdobou. Tá má zväčša geometrické tvary a postupne sa strieda niekoľko radov, ktoré majú vždy zaujímavý vzor. Po prvýkrát sa v Čičmanoch začali stavať takéto domy pred dvesto rokmi. Odvtedy sa tieto vzory rozšírili a vytvorili skutočne zaujímavý kúsok slovenskej histórie, na ktorý by sme mali byť patrične hrdí. Rokmi sa postupne výzdoba vylepšovala a prechádzalo sa od jednoduchých k náročnejším a zaujímavejším vzorom. V roku 1977 sa časť dediny stala pamiatkovou rezerváciu, aby sa uchoval jej pôvodný kolorit. V obci sa nachádza múzeum, ktoré mapuje spôsob zdobenia a aj dejiny obce. Nachádza sa v tzv. Radenovom dome, kde je i výstava krojov.

 

Kam na turistiku?

 

No ak by ste prišli do tejto dedinky iba kvôli domčekom, rýchlo by sa minuli vaše dôvody zotrvať na dlhšej návšteve. Ibaže v okolí sa nachádza viacero atrakcií, vďaka  ktorým budete mať program na celý víkend. Takže hneď potom, ak spoznáte tunajšiu kultúru, môžete sa vybrať na príjemnú jesennú turistiku. Podľa vašej výkonnosti sa môžete vybrať napríklad na Kľak, Strážov, Pružinu, do Nitrianskeho Pravna alebo do Fačkovského sedla. I keď miestne kopce nie sú tak majestátne ako známejšie pohoria, napriek tomu je tu príroda veľmi nádherná a dokážete v nej stráviť naozaj krásnu dovolenku.

 

Aj toto máte v blízkom okolí

 

Po únavnej turistike by ste sa mohli vybrať lepšie preskúmať aj okolie. Keď si vezmete okruh do päťdesiat kilometrov, nájdete naozaj mnoho možností pre kultúrne využitie. V tomto okruhu sa nachádzajú napríklad zrúcaniny hradov Lietava a Starého hradu. V ich blízkosti je aj Žilina s novootvoreným Budatínskym zámkom a zájsť môžete aj na Strečno. Rajecká Lesná je zase známa precíznym dreveným betlehemom a pokiaľ by sa vám po náročnom programe zachcelo trošku relaxu, tak kúpele v Rajeckých Tepliciach sú vzdialené len 25 kilometrov od dedinky Čičmany.

Pokračujme však ďalej. V ich blízkosti sa nachádzajú aj Bojnice, Považský hrad, viaceré zaujímavé múzeá a z kúpeľnej oblasti to sú opäť Trenčianske a Turčianske Teplice. A to všetko máte na dosah, menej ako hodinu jazdy autom. V Čičmanoch si teda môžete urobiť akúsi základňu, z ktorej budete počas celého týždňa alebo víkendu vyrážať na zaujímavé miesta a vracať sa do tunajšieho pokoja. Ak plánujete len jednodňový výlet, odporúčame Čičmany spojiť s návštevou okolia Žiliny. Do večera pokojne stihnete navštíviť okrem tejto dedinky aj Strečno a Budatínsky zámok, prípadne pridať aj drevený betlehem v Rajeckej Lesnej a večer už môžete oddychovať v niektorých z kúpeľov v okolí.

 

V zime aj na lyžovačku

 

Úžasný pohľad sa vám naskytne na dreveničky pokryté snehovou pokrývkou. A verte tomu, že ani v zime sa v Čičmanoch nebudete nudiť. Pretože vtedy priamo pri dedinke funguje vlek s troma zjazdovkami, kde si pokojne zalyžuje celá rodinka. Denný lístok stojí 15 eur. V okolí sa nachádzajú ďalšie štyri zimné strediská, takže si môžete pokojne dopriať každý deň lyžovačku v inej časti tohto regiónu.

Zdroj/autor: obeccicmany.sk, cicmany.info, cicmany-ski.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa