Úžasné diela našich majstrov: Spoznajte 8 najlepších skanzenov na Slovensku

2020-12-15 12:00:00 |   |    | 

Z množstva svojich dovoleniek a výletov v zahraničí možno dokonale poznáme vývoj zahraničnej architektúry, ale pri tej ľudovej slovenskej má mnoho cestovateľov medzery. Napravte to a dajte si výzvu v navštívení čo najväčšieho počtu skanzenov. V nich sa dozviete veľa informácií o našej zaujímavej histórii a spoznáte množstvo nádherných stavieb od šikovných majstrov.



 

 

Múzeum liptovskej dediny, Pribylina

Skanzen v Pribyline prináša pohľad na stredovekú architektúru v oblasti súčasného Liptova. V podtatranskej dedinke prevažujú najmä drevenice, ktoré predstavujú obydlia bežných poddaných a mešťanov. Pri nich vynikajú dve kamenné stavby, ktoré pochádzajú z obdobia 14. až 16. storočia. Prvou je kaštieľ, ktorý pôvodne sídlil v zaniknutej obci Parížovce. Podľa historických záznamov mal patriť členom rodu Korvínovcov. Do Pribyliny sa podarilo preniesť aj kostolík, ktorý v minulosti stál na území súčasnej vodnej nádrže Liptovská Mara. V skanzene pravidelne organizujú ukážky pôvodného remeselníctva a najmä počas leta aj rôzne podujatia so živou ľudovou hudbou.

 

Múzeum oravskej dediny, Zuberec

Oravský región pokrýva skanzen umiestnený v nádhernej lokalite za dedinkou Zuberec. Obklopujú ho rozsiahle lesy a okrem historických obydlí si tam môžete pozrieť jednu zo sprístupnených jaskýň alebo sa vybrať na prechádzku v okolí. Múzeum oravskej dediny bolo otvorené v roku 1975. Nachádzajú sa tam najmä staré drevenice, ktoré boli rozobraté a prevezené z okolitých dedín. Keďže nedokázali nájsť všetky typy pôvodných domčekov, niektoré z nich museli postaviť presne tradičným spôsobom. Skanzen ukazuje najmä život hospodárov, roľníkov a remeselníkov. Preteká ním menší potok, ktorý mu dodáva ešte krajšiu atmosféru. Aj v tomto prípade sa môžete pozrieť na niekoľko remeselníckych ukážok.

 

Archeoskanzen Havránok

Jedna z najstaršie osídlených oblastí na Liptove sa nachádza pri súčasných brehoch Liptovskej Mary. V minulosti tam objavili viaceré vykopávky ešte z čias 4. až 1. storočia pred našim letopočtom. Toto nálezisko bolo natoľko vzácne, že sa tam po niekoľkých rokoch rozhodli vybudovať jedinečný archeoskanzen. Pochopiteľne sa nepodarilo zachovať takmer nič z pôvodných obydlí, autori tejto myšlienky preto študovali všetky dostupné informácie o osadách z čias mladšej doby železnej. Na týchto základoch potom postavili nové stavby, približujúce život Keltov, ktorí tam žili v tejto ére. Návšteva skanzenu ponúka ako bonus navyše úžasný výhľad na priehradu. Ten je najkrajší počas pekných slnečných dní, keď sa voda nádherne ligoce.

 

Ľubovniansky skanzen

Jeden z novších skanzenov sa nachádza v Starej Ľubovni. Je prepojený s Ľubovnianskym hradom, takže počas jednej návštevy uvidíte hneď dve zaujímavé pamiatky. Skanzen je rozdelený do dvoch častí. V prvej sa nachádzajú drevenice, v ktorých žili ľudia najmä v období začiatku 20. storočia. Tie pochádzajú zo Spiša a z blízkostí hraníc s Poľskom. V druhej sa zase pozriete na hospodárske budovy, ktoré vám priblížia život roľníkov. Najvzácnejšou pamiatkou je kostol, ktorý pochádza z Matysovej a patrí k najstarším stavbám v skanzene. Aj v Starej Ľubovni sa môžete tešiť na množstvo zaujímavých podujatí, ktoré sa konajú najmä v letnej sezóne.

 

Čičmany

V tomto prípade nejde o klasický skanzen, ale o dedinku so vzácnou uchovanou architektúrou. Čičmany zaznamenali veľkú popularitu najmä v ostatných rokoch. Ľudí zaujal nádherný vzor, ktorým sú zdobené viaceré pôvodné chalúpky. Vkusné znaky namaľované bielou farbou na tmavom dreve ponúkajú pohľad do našej úžasnej minulosti. V obci sa nachádza niekoľko takýchto domov, viaceré z nich uvidíte hneď na kraji, kde môžete zaparkovať auto na malom parkovisku. O zdobení aj dejinách Čičmian sa najviac dozviete v múzeu v tzv. Radenovom dome, kde je i výstava krojov.

 

Vlkolínec

Vlkolínec je podobne ako Čičmany dedinkou so vzácnou uchovanou architektúrou. Nachádza sa pri Ružomberku a v minulosti to bola osada, v ktorej bývali najmä drevorubači a pastieri. Viaceré domčeky sú v pôvodnom stave s minimálnymi zásahmi. Obec je typickým príkladom dvojradovej ulicovky s dlhými dvormi. Domy sú trojpriestorové so vstupnou predsieňou (pitvor), izbou a komorou. Za domami sú umiestnené maštale a humná. Zaujímavosťou je, že už v týchto časoch v exteriéri používali farebný vápencový náter, ktorý bol vtedy unikátny. Časť domčekov v súčasnosti slúži na súkromné účely a v niektorých sú inštalované menšie výstavy.

 

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Najväčší skanzen na Slovensku sa nachádza v Martine. Múzeum slovenskej dediny združuje objekty zo štyroch regiónov – Orava, Kysuce, Liptov a Turiec. Nachádza sa tam až vyše sto chalúpok, hospodárskych budov, meštianskych domov a sakrálnym pamiatok. Zaujímavosťami sú dobová krčma, zvonica a drevený kostolík. Dedinka je rozdelená do niekoľkých častí, ktoré presne ukazujú architektonický štýl v jednotlivých regiónoch Slovenska. Všetky tieto stavby sú pôvodné a prenesené zo spomínaných kútov našej krajiny. Naplánujte si vašu návštevu v čase podujatí, ktoré približujú ľudové tradície a hudbu.

 

Múzeum ľudovej architektúry, Bardejovské kúpele

Na východe Slovenska si môžeme pozrieť síce rozlohou menší skanzen, ale zato rovnako veľmi zaujímavý skanzen. Sprístupnili ho už v roku 1965, je teda najstarším na Slovensku. Nachádza sa tam 24 stavieb a z nich je najvzácnejšie ojedinelé zariadenie na výrobu vodovodných rúr a dve budovy drevených kostolíkov, ktoré sú typické pre východ našej krajiny. Okrem toho si pozriete najmä hospodárske budovy, ktoré ukazujú život roľníkov a remeselníkov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa