Múzeum slovenskej dediny má novú expozíciu, zvonkársku dielňu zo Zázrivej

2020-07-13 09:00:00 |   |    | 

Tradičnú kultúru, remeslá a ľudovú umeleckú výrobu z Oravy prezentujú v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Súčasťou Oravskej nedele je predstavenie novej expozície – zvonkárskej dielne z obce Zázrivá.



 

Zvonkárska dielňa, pôvodne postavená v roku 1882 v Zázrivej ako kováčska vyhňa, dokumentuje technologický proces výroby plechových zvoncov v obci v období medzi svetovými vojnami. "Objekt využívali približne do 60. až 70. rokov 20. storočia. V roku 1974 múzeum objekt odkúpilo od jeho posledného majiteľa Jána Karcola Bendu. Následne prešiel konzerváciou, v druhej polovici 70. rokov ho opäť postavili v Múzeu slovenskej dediny. Objektu sa dlhšie nevenovala väčšia pozornosť, v súčasnosti sme sa rozhodli expozičný objekt stvárniť ako zvonkársku dielňu zo Zázrivej," priblížil riaditeľ SNM v Martine Radovan Sýkora.

Objekt podľa Sýkoru tvorí otvorené ohnisko, ktoré bolo základom v každej kováčskej dielni. Tiež bolo potrebné pri výrobe zvoncov. "Okrem toho sa tam nachádza pracovný stôl so zverákom, mechy, ktoré sú napojené na ohnisko, rohatinová nákova, lavičky. Základ tvoria kováčske predmety, pracovné nástroje a viaceré formy. Expozícia je otvorená od dnešného dňa. Je súčasťou expozície Múzea slovenskej dediny," uviedol Sýkora.

Pre malých i veľkých návštevníkov nedeľňajšieho programu v múzeu pripravili aj náučnú cestu – spoznávanie oravských remesiel. Uvidieť môžu lisovanie oleja v olejárni, výrobu šindľa, krampľovanie ovčej vlny, spracovanie ľanu či tkanie plátna, informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa