Skvelý tip na prázdniny: Najstarší skanzen Slovenska je v Bardejove

2023-02-24 12:00:00 |   |    | 

Skanzeny sú najlepším spôsobom, ako spoznať pôvodnú architektúru v jednotlivých krajinách a regiónoch. Na jednom mieste totiž združujú viaceré zaujímavé stavby z rôznych etáp vývoja miestnej architektúry. Slováci sa môžu pochváliť niekoľkými zaujímavými atrakciami tohto druhu. No tušili ste, ktorý z nich je tým našim najstarším? Tí, ktorí tipovali mesto Bardejov, mali pravdu. Tunajší skanzen je otvorený od roku 1965 a následne bol inšpiráciou aj pre ostatné regióny.



 

24 historických stavieb

V súčasnosti sa skanzen rozprestiera na ploche 1,5 hektára. Ponúka pohľad nielen na tradičnú architektúru horného Šariša a severovýchodného Zemplína, ale aj na krajinnú úpravu. V súčasnosti sa tam nachádza 24 stavieb, medzi nimi sakrálne pamiatky, hospodárske budovy aj domčeky, v akých v minulosti bývali ľudia rôznych vrstiev. Keď sa budete prechádzať skanzenom, budete mať pocit, ako keby ste sa zrazu ocitli uprostred starej dedinky a dokonale si predstavíte, ako žili naši predkovia v minulosti.

 

Drevené kostolíky

Pre túto časť Slovenska boli typické drevené kostolíky. Do skanzenu sa podarilo preniesť dva z nich. Prvý pochádza z dediny Zboj na území súčasných hraníc s Ukrajinou a Poľskom a jeho história sa začala písať v roku 1706. Dodnes sa ho podarilo uchovať vo výbornom stave a v interiéri nájdete niekoľko pôvodných ikon. Druhý drevený kostol je trochu mladší. Postavili ho v roku 1730 a pôvodne stál v Mikulášovej. Táto budova však prešla niekoľkými prestavbami, aby sa ju podarilo uchovať v dobrom stave. Okrem týchto svätostánkov preniesli do skanzenu aj dve zvonice a kaplnku, ktorá pochádza z 18. storočia.

 

Jeden z najstarších úľov

Dôležitou časťou prehliadky sú hospodárske priestory. Bardejovský skanzen sa totiž môže pochváliť niekoľkými vzácnymi technickými exponátmi. Prvým z nich je vrtné zariadenie, ktoré pochádza z 18. storočia. Naši predkovia ho využívali na výrobu drevených rúr, ktoré následne slúžili na prívod vody. Veľmi vzácny je tiež stroj, pomocou ktorého sa vyrábalo súkno. Pôvodne sa nachádzal v Livove. Včelárov zase istotne zaujmú pôvodné úle, ktoré patria k najstarším zachovaným na Slovensku. Ďalej sa už presuniete do hospodárskych priestorov. Tam si môžete obzrieť stodoly a pivnice, v ktorých gazdovia skladovali nazbierané plody. Uvidíte tiež pôvodnú kováčsku dielňu a medzi unikáty patrí aj sušiareň, v ktorej kedysi spracovali zvyšné ovocie a tak ho skladovali počas celej zimy. Napokon je tu tiež sýpka a studňa, ktoré boli dôležitým zdrojom vody a potravy.

 

Domy ukazujú to, ako sa u nás žilo v minulosti

Skanzen sa môže pochváliť piatimi pôvodnými domami. Všetky boli postavené v priebehu 19. storočia. Dva z nich pochádzajú z dedín Frička a Hrabová Roztoky a patrili chudobným roľníkom. Zvyšné patrili o čosi majetnejším a do Bardejova ich priniesli z Petrovej, Maľčova a z Kračúniec. Všetky obydlia sú zariadené. I keď nejde o ich pôvodný nábytok alebo denné úžitkové predmety, vždy sú prispôsobené tak, aby prislúchali dobe, kedy boli domy postavené a využívané. Počas prehliadky do nich môžete nazrieť a na vlastné oči uvidíte, na aké skromné pomery boli zvyknutí naši predkovia.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa