Červená Lhota - rozprávkový zámok v južných Čechách

2012-06-17 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Malebné dedinky v obklopení jazierok, kde akoby odjakživa bývali vodníci, políčka s lesíkmi a brezovými hájmi, historické mestá, nádherné zámky - to všetko nám ponúkajú potulky južnými Čechami. Napokon, Česká republika patrí v koncentrácii hradov a zámkov ku svetovej špičke a to hlavne tých „rozprávkových“. Spomedzi nich je jeden z najkrajších práve zámok Červená Lhota.



Za siedmimi horami, za siedmimi dolami... 

Tento romantický zámok stojí uprostred rybníka na pevnom skalnatom ostrove. Jediná prístupová cesta do zámku je po kamennom moste, ktorý mu dodáva na pôvabe. Leží mimo hlavného diaľničného ťahu, na hranici Juhočeského kraja asi 20 kilometrov od Jindřichova Hradce. Je akoby schovaný medzi okolitými dedinkami a rybníkmi. Práve preto sa o ňom hovorí, že leží za siedmimi horami, za siedmimi dolami a siedmimi riekami.

Pre svoju rozprávkovú atmosféru sa nemožno čudovať, že sa tu točili mnohé rozprávky a filmy, z ktorých najznámejší je o Zlatovláske pochádzajúci z roku 1973. Z ďalších môžeme spomenúť napríklad rozprávku O zatúlanej princeznej, O kráse a šťastí, Princezná na hrášku a ďalšie. Z filmov ide okrem iného aj o známu starú českú klasiku s Milošom Kopeckým Svadby pána Voka.

 

Povesť o zámockej pani

Povesti Červenej Lhoty sa často točia okolo skutočne žijúceho rytiera Jána z rodu Kábů. Bol to obľúbený hospodár, ktorému mor vzal päť detí. Po jeho smrti nastali medzi ostatnými synmi a ich manželkami také hádky, že podľa miestnych ľudí tiekla aj krv. Možno aj z tohto dôvodu vznikla povesť o krásnej, ale pyšnej zámockej pani, ktorú oknom odniesol čert. Jej telo nebolo nájdené, iba krvavé stopy na bielych stenách svedčili o jej zlom konci. Nezmazateľné škvrny krvi sa stali podnetom miestnych majiteľov, že dali touto farbou v 17. storočí natrieť pôvodne biely zámok. Odvtedy sa aj objavuje jeho meno Červená Lhota.

 

Čo ukrýva minulosť?

Prvá písomná zmienka o zámku je z roku 1465. Pôvodná gotická budova sa v tejto dobe nazývala ešte Nová Lhota. Okolo roku 1660 tu boli talianskymi umelcami prevádzané ranobarokové úpravy. V rokoch 1841 až 1863 prebehla na zámku prestavba v novogotickom slohu. V roku 1945 bol zámok skonfiškovaný na základe Benešových dekrétov a o rok neskôr tu bola zriadená detská zotavovňa. O ďalší rok bol zámok pridelený Národnej kultúrnej komisii, ktorá ho sprístupnila verejnosti. V súčasnej dobe je Národnou kultúrnou pamiatkou.

 

Láme rekordy v návštevnosti

Ročne zámok navštívi vyše 120 tisíc návštevníkov. Ľudia sa sem idú nadýchať dávnej histórie, odpočinúť si a posedieť na lavičkách na nádvorí ako aj pri rybníku či prejsť sa lesíkom v jeho okolí. Neobvykle červené sfarbenie zámockých múrov žiari do všetkých strán a odráža sa v hladine rybníka, čo maliarom a fotografom poskytuje neopakovateľné námety. Niet divu, že je to vyhľadávané miesto pre mladé páry, ktoré sa tu chcú zosobášiť.

Rybník je lákavý aj pre svoju možnosť vypožičania lodiek, ktoré poskytujú zaujímavé pohľady na zámockú stavbu a okolitú prírodu. A kto vie, či nie aj na skrýšu miestneho vodníka. Spomenúť však treba aj zámocký park, ktorý je pre svoju vzácnu zbierku stromov vysoko oceňovaný botanikmi. Svoju dnešnú podobu získal na prelome 19. a 20. storočia.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa