Lednicko-valtický areál - ideálne miesto pre cykloturistiku

2012-10-13 14:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Nedostatok cyklotrás na Slovensku si mnohí cyklisti vynahrádzajú cestovaním s bicyklom na streche auta do zahraničia. My sme našli miesto iba kúsok za slovensko-českými hranicami, kde si nielen výborne zabicyklujete, ale aj objavíte čaro českej histórie a dobovej architektúry.



Skorá jeseň je ideálnym časom pre cyklistické dobrodružstvá a mnohí priaznivci tohto športu hľadajú zaujímavé miesta, ktoré ešte na dvoch kolesách nenavštívili. Sympatická malá obec Lednice, v ktorej história sála na každom kroku, sa nachádza iba 90 kilometrov od Bratislavy.

Za zážitok stojí aj kratší jednodňový výlet za krásnymi architektonickými pamiatkami, ak vás však láka celý Lednicko-valtický areál a radi by ste ho precestovali na dvoch kolesách, vyhraďte si na dovolenku na južnej Morave niekoľko dní. Ubytovanie na súkromí zoženiete za veľmi priaznivú cenu, a to či už v Lednici, Valticiach, Břeclavi alebo v inej z okolitých obcí.

Záhrada Európy, ako je Lednicko-valtický areál často nazývaný, je ideálnym miestom pre milovníkov aktívneho odpočinku. Križuje ho množstvo kvalitne značených turistických trás, ktoré je možné prejsť pešo i na bicykli. Ten môžete bezpečne odstaviť pri každej z pamiatok, ak sa svoju jazdu rozhodnete spojiť s návštevou objektov. Vydajte sa k majestátnym zámkom a rozkošným saletom zasadeným v profesionálne upravených parkoch a cestou budete míňať prekrásne lúky, lužné lesy, leknami pokryté rybníky či lesknúcu sa hladinu rieky Dyje.

Takzvané Lichtenštajnské cesty, ktoré vás zavedú ku všetkému zaujímavému, majú dohromady viac ako 90 kilometrov. Je možné ich na bicykli prejsť aj za jeden deň, oveľa viac si však užijete niekoľkodňovú dovolenku spojenú s náučným spoznávaním regiónu. V  areáli sa nachádza niekoľko farebne odlíšených cyklotrás, možno sa po nich vydať samostatne alebo jednotlivé úseky kombinovať.

Odporúčané trasy sú prehľadne rozdelené do niekoľkých okruhov, na ktorých uvidíte krásy celého okolia. Trasy sa odlišujú terénom aj náročnosťou, no ani najobtiažnejší úsek nepredstavuje pre bežného cyklistu nezvládnuteľnú záťaž.

Výhodou spoznávania regiónu na dvoch kolesách je možnosť zájsť aj k pamiatkam, ktoré sa nachádzajú mimo najnavštevovanejších centier a pre peších turistov sú pomerne vzdialené. K takým patrí napríklad architektonicky zaujímavo riešená hospodárska budova Nový dvůr, ktorá v súčasnosti slúži na chov koní.

Empírový Appolónov chrám kedysi hostil dvorné stráže, jeho steny dodnes podávajú svedectvo o antických príbehoch svojho patróna. Do areálu Pohansko sa zase treba vydať južne od Břeclavi, ale lovecký zámoček navrhnutý samotným vynálezcom ceruzky Josefom Hardmuthom, v ktorom je umiestnená stála expozícia veľkomoravského náleziska Slovanský památník, stojí za návštevu. A iba kúsoček ďalej čaká na veľkú rekonštrukciu, ktorá ho zaradí k ostatným obdivovaným saletom, aj poľovnícky zámoček Lány.

Pre cyklistov upravená trasa siaha až za hranice Českej republiky do rakúskeho Wilfersdorfu, kam sa oplatí vyraziť kvôli rodovému zámku Lichtenštajnov. Cyklomapy rakúskej oblasti sú dostupné vo všetkých turistických centrách, trasy sú dobre značené a na mnohých križovatkách dokonca s dvojjazyčnými nápismi. A aby ste si Lednicko-valtický areál vychutnali aj z relaxačnej stránky, po náročnom dni plnom cykloturistiky padne vhod relax v lednických kúpeľoch alebo ochutnávka moravských vín vo valtickej zámockej pivnici.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa