Výlet u susedov: ZOO v Lešnej je skvelý TIP pre deti aj dospelých

2014-08-22 08:00:00 |   |    | 

Zaujať vašich drobcov je niekedy náročná úloha. Najmä ak majú viac dní voľna a už by najradšej zažili nejaké nové dobrodružstvo. Ponúkame vám jednu z možností, kde si môžete naplánovať už najbližšiu návštevu. Lešná sa nachádza v blízkosti Zlína a z Bratislavy ste tam za dve hodiny. Vybrať sa tam môžete teda rovnako na jednodenný výlet, ako aj na predĺžený víkend. Okrem krásnej prírody vám ponúka aj dve hlavné atrakcie, ktoré tam pravidelne pritiahnu stovky turistov.



 

Štyri kontinenty

 

K spomínaným dvom atrakciám patria ZOO a zámok, ktoré sú vzájomne prepojené. Deti to najviac bude ťahať prirodzene k zvieratkám. Zoologická záhrada je otvorená denne od 8.30. V sezóne do konca septembra je posledný vstup možný o 17.30, po zvyšok roka to závisí od samotnej sezóny. Konkrétne časy si môžete prečítať aj na ich oficiálnej stránke. V hlavnej sezóne je cena vstupu pre dospelého človeka 130 Kč a pre deti do 15 rokov 80 Kč. Mimo sezónu sa táto suma znižuje na 80 a 40 korún. Deti do troch rokov majú celoročný vstup zadarmo. Na mieste môžete platiť aj papierovými eurovými bankovkami. Vstupenky si môžete rezervovať aj online prostredníctvom mailu.

 

Na území lešnianskej zoologickej záhrady nájdete 222 rôznych druhov zvierat. Tie sú tematicky rozdelené do niekoľkých častí. Hlavné delenie je podľa kontinentov a pozrieť si môžete zvieratká z Afriky, Ázie, Austrálie a Ameriky. Časť z nich nie je tematicky rozdelená a ide o rôzne domáce druhy. Ponuka je naozaj pestrá a konkuruje aj slávnejším kolegom. Pozrieť si môžete napríklad slonov, zebry, nosorožcov, vydry, labute, pandy červené, tučniakov a supy. V americkej časti nájdete aj tropickú halu s opicami, operencami a vzácnymi rastlinami. Jednoznačne si nenechajte ujsť kŕmenia zvieratiek, ktoré sú pre najmenších veľkým zážitkom.

 

Akcie pre deti i dospelých

 

Priamo v tomto komplexe nájdete aj niekoľko bonusových služieb naviac, aby ste tam pokojne mohli stráviť celý deň. Najesť sa môžete v niektorej z reštaurácií. Tie sú tematicky ladené, aby ponúkli zaujímavý zážitok. Pochutnať si tam môžete aj na typicky detských jedlách, takže sa nemusíte obávať prípadných protestov z ich strany. Keď už budú nasýtené, môžete zájsť na niektoré z preliezok a ihrísk. Poprechádzať sa môžete po parku a oddýchnuť si v objatí pokojnej prírody. ZOO ponúka aj ubytovanie a počas roka organizujú aj detské tábory. Návštevníkov pravidelne lákajú aj na rôzne akcie. Pre deti sú to napríklad krsty mláďat, večerné prehliadky alebo dni venované niektorému z druhov zvierat. Najbližšie to budú septembrové dni supov. Dospelí sa môžu na konci augusta tešiť zase na pivné oslavy. I keď sa majitelia snažia rozdeliť akcie do celého roka, väčšina z nich je sústredená do hlavnej sezóny.

 

Zátoka rýb

 

Areál pravidelne pracuje aj na zveľaďovaní. Počas svojej histórie sa im podarilo pekne rozrásť. Tou najnovšou novinkou je nádherná japonská záhrada. V budúcnosti to bude veľkolepí projekt, z ktorého vznikne vo veľkej hale obrovská zátoka pre ryby raja. Tá bude jediná v strednej Európe. Zaujímavosťou je, že pre nich musia vytvoriť prirodzené morské prostredie. Úžasnou vecou bude, že bazény budú otvorené a návštevníci tak môžu prísť do bližšieho kontaktu s rybkami.

 

Terárium v zámku

 

Kuriozitou je veľké terárium, ktoré si nakoniec našlo domov v priestoroch samotného zámku. Ešte zaujímavejší je fakt, že v minulosti tam dokonca bývala kuchyňa a teraz sa tam vyhrievajú cudzokrajné zvieratká. Pozvoľna sa tak dostávame do druhej časti návštevy. Zámok je pre verejnosť otvorený pravidelne od mája do konca septembra. Inak sa tam môžete dostať počas víkendov a sviatkov a v niektoré mesiace aj prostredníctvom organizovaných skupín. Vstupné je pre dospelých 50 a pre deti 30 českých korún.

 

Prepychové zámocké priestory

 

Šľachta si držala tento majetok vo vlastníctve až do roku 1945. I vďaka tomu sa stihli priestory ešte za ich éry zrekonštruovať a v tých časoch patrili k prepychovým zámkom. Okrem zachovalých vzácností je tam zavedená elektrina, vodovod a majú aj nové toalety. Zámok vo svojej minulosti tesne unikol zániku. V roku 1885 ho chceli zbúrať a celý prestavať. Našťastie od toho upustili a zachovali pôvodný kolorit. Na prehliadke si môžete pozrieť jednotlivé salóniky, spálne, jedáleň, herňu, ale aj kaplnku. Navyše, po dohode môžete v týchto priestoroch mať aj svadbu a vášmu dňu tak pridať ďalší z krásnych momentov.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa