Adršpašské skaly - Babie leto či farebná jeseň v krajine kde sa natáčala Narnia

2014-10-19 10:00:00 |   |    | 

Páčia sa Vám prírodné scenérie z filmov ako je Narnia či Pán prsteňov? Kvôli takýmto prírodným krásam ani nemusíme chodiť ďaleko. Adršpašsko-teplické skaly v Čechách sú skutočne rozprávkovou krajinou, v ktorej sa už natáčalo mnoho filmov či rozprávok.



 

Skalnaté mestečká

 

Prírodné krásy Broumovska (ako sa táto oblasť nazýva) sú tvorené predovšetkým dominantami skalných mestečiek.  Nádherné prírodné sochy  akoby vytesal nejaký sochár z iného sveta. Celé územie má veľmi pestrý reliéf, ktorý vznikol eróziou v tektonicky rozpukanej tabuli kvádrových pieskovcov starých asi 90 miliónov rokov. Kedysi tu bolo more a na jeho dne sa usadili mohutné vrstvy piesku. Ich vlastnou váhou a chemickými procesmi sa premenili na horninu pieskovec. V podstate došlo k obnaženiu hlbších hornín zemskej kôry odnášaním hornín z povrchu. Na území Čiech a Slovenska ide o najrozsiahlejší komplex skalných miest s mimoriadne husto rozmiestnenými skalnými vežičkami, kaňonmi, úzkymi priechodmi, skalnými stenami či tzv. námestiami s krásnym výhľadom. Prechádzate sa tu s pocitom, že ste naozaj niekde v inom svete, akoby ste sa ocitli uprostred fantastického filmu.

Adršpašsko-teplické skaly ležia severovýchodne od mesta Trutnov, veľmi blízko poľsko-českej hranice. Ľudia sem v minulosti vôbec nechodili, ukrývali sa sem len v prípade ohrozenia. Až v 18. storočí sem začali prichádzať priekopníci turistiky. V roku 1824 vznikol v oblasti veľký požiar, ktorý zničil takmer celý lesný porast. Týmto sa stalo skalné mesto prístupnejším a začali sa budovať prvé turistické cesty. Spolu s Teplickými skalami tvoria Adršpašské skaly najvýznamnejšiu pieskovcovú plošinu Polickej panvy v Broumovskej vysočine s rozlohou 1803,4 ha. Od roku 1991 je prírodná rezervácia súčasťou chránenej krajinnej oblasti Broumovsko.

 

Adršpašské skalné mesto

 

Najznámejším a najnavštevovanejším miestom je Adršpašské skalné mestečko, náučný chodník má dĺžku asi 4 km, ale pokojne tu strávite aj 3 hodiny kochaním sa nádhernými výtvormi prírody. Tvrdšie časti pieskovcov tu vytvorili veľmi bizarné tvary, ktoré vám môžu všeličo pripomínať. Ľudia v priebehu rokov vymysleli týmto skalným útvarom rôzne názvy, ako napr. StarostaStarostová, Džbán, Rypouš, Krakonošov zub... Najvyšším a najkrajším súsoším v celej oblasti sú Milenci, ktorých výška od údolnej steny dosahuje 96 m. Na ich úpätí je Skalná kaplnka venovaná pamiatke horolezcov, ktorí spojili svoj život s týmito skalami. S cieľom zabrániť zbytočným povodniam  bolo vybudované malé Adršpašské jazierko na zadržiavanie vody. Dnes po ňom prevážajú na pramiciach turistov. Sprievodcovia vám ochotne porozprávajú vtipné a zaujímavé príbehy o tunajších sochách – výtvarných dielach prírody. Súčasťou okruhu je aj Malý a Veľký vodopád. Voda vo veľkom vodopáde padá z výšky 16 m do akejsi polojaskyne.

 

Teplické skalné mesto

 

Táto oblasť je väčšou časťou Národnej prírodnej rezervácie Adršpašsko-teplických skál. Nachádzajú sa tu predovšetkým výrazné skalné steny. Spojnicou medzi oboma skalnými mestami je strmá Vlčia roklina ktorou prechádza žltá turistická značka. Hlavný prehliadkový okruh je značený modrou značkou v dĺžke 6 km, je to platený okruh a začína vstupom za hotelom Orlík. Medzi mnohými výraznými skalnými útvarmi nemôžeme prehliadnuť  Krakonošovo párátko, Martinskou stěnu, Čertovu stěnu, Želvu a ďalšie. Tento okruh môžete zakončiť výstupom na bývalý skalní hrad Střemen s vyhliadkou na okolie. Teplické skaly sú tiež vyhľadávaným terénom pre horolezcov.

 

Ostaš

 

Prírodná rezervácia Ostaš, sa nachádza vo vrcholovej časti stolovej hory Ostaš s výškou 700 m. Delí sa  na Horný labyrintDolný labyrint a turistický okruh návštevníkom ponúka pohľady na rozmanitú sústavu skál, jaskýň, chodieb a iných bizarných útvarov. Skaly tu tvoria náhornú plošinu a dookola je množstvo nádherných výhliadok. 

Celý hrebeň Broumovských stien je husto pretkaný turistickými značkami. Broumovské steny sú v zime vyhľadávaným miestom bežkárov a ponúkajú aj lezecké terény, hlavne v skalných mestách Adršpašsko – teplických skál. V tomto období tu funguje aj viacero zjazdoviek s vlekmi. Priaznivci horských bicyklov potešia nové cyklotrasy a rozmanitý a často náročný terén. Dostanú sa aj skrz Stolové hory. Ochranári prírody tak chceli prispieť k rozvoju šetrných foriem turistiky. Milovníci vody si tiež prídu na svoje, okolité obce majú viacero verejných kúpalísk, prípadne sa môžete okúpať aj v prírodnom jazere na Bischofsteine.  Dokonca si môžete objednať vyhliadkový let, túto službu ponúka v letnej sezóne aeroklub v Broumově.

Autor: Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa