Výlet, ktorý sa vám natrvalo vpíše do srdca – Južná Morava a jej najkrajšie pamiatky vás už čakajú

2015-08-19 08:00:00 |   |    | 

Pomaly, ale isto sa blíži koniec leta a približuje sa čas prvého vinobrania. A kam vycestovať za kvalitným vínom? Zaručene na južnú Moravu, ich „tekutý skvost“ je známy svojou nádhernou arómou ale aj krásnou iskrivosťou. A nenájdete tu len to, ale aj mnoho iného.



 

Do centra za pamiatkami

 

Centrom tohto turisticky vyhľadávaného regiónu je mesto Brno, druhé najväčšie mesto Českej republiky. A viete ktorých je TOP 10 pamiatok tohto mesta? No predsa Katedrála sv. Petra a Pavla, hrad a pevnosť Špilberg, Villa Tugendhat, Kostnica sv. Jakuba, Labyrint pod Zeleným trhom, Stará radnica, Jurkovičova vila, Kašna Parnas, Kapucínsky kláštor a Kostol sv. Jakuba. Povedzme si teraz niečo viac o týchto klenotoch. Katedrála sv. Petra a Pavla má dlhú históriu, pôvodne na jej mieste stála románska rotunda. V 14. storočí došlo ku gotickej prestavbe tejto budovy a začiatkom 20. storočia k nej pribudli dve neogotické veže. Hrad Špilberk je už z diaľky neprehliadnuteľný a pochádza z 13. storočia. Táto mohutná pevnosť ležiaca na vrcholku pôvodne slúžila ako zemepanské sídlo a dnes tu sídli Múzeum mesta Brno. Zaujímavosťou je aj zvonkohra, nachádza sa na Veľkom nádvorí a pozostáva z 15 zvonov. Tie majú hmotnosť od 16 do 220 kg a každú celú hodinu hrajú niektorú z 32 skladieb. Pre milovníkov moderny je pripravená Villa Tugendhat. Ako jediná pamiatka modernej českej architektúry je zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Navrhnutá bola architektom Miesom van der Rohe pre manželov Gretu a Fritza Tugendhatových. V rokoch 2010 – 2012 prešla celkovou pamiatkovou obnovou a reštauráciou. Stavba i priľahlá záhrada boli reštaurované do podoby v dobe jej dokončenia v roku 1930. Interiéry sú vybavené presnými replikami pôvodného zariadenia.

 

V prírode za zážitkami

 

Okrem preskúmania nádherného Brna vás na Morave čakajú aj iné prekvapenia. Jedným z nich je priepasť Macocha nachádzajúca sa v Moravskom krase. Dosahuje hĺbku viac ako 138,5 metrov a je najväčšou priepasťou svojho druhu v Čechách a v strednej Európe. Horná časť priepasti je dlhá 174 m a široká 76 m. Na jej okraji sú dva vyhliadkové mosty, prvý sa nachádza na najvyššom bode a druhý 92 metrov nad spodnou časťou priepasti a je z neho veľmi dobre vidieť na dno. Ďalšou prírodnou raritou Moravského krasu je Punkevná jaskyňa. Je najvyhľadávanejšou jaskyňou a leží 2 kilometre od Skalného Mlyna. Prístupná je vchodom v stene krasového kaňonu Pustý žlab. Punkevná jaskyňa je súčasťou jaskynného systému, a nie hocakého ale hneď najväčšieho v Českej republike, známeho pod názvom Amatérske jaskyne. Ten dosahuje dĺžku až 35 km a môžete sa ním dostať na dno už spomínanej priepasti Macocha a zároveň vybrať sa na romantickú plavbu lodičkami po podzemnej riečke Punkvě. Ak vás zaujal tajomný svet podzemia, môžete navštíviť aj ostatné moravskokrasové jaskyne: Balcarka, Kateřinská jaskyňa, Sloupsko - Šošuvská jaskyňa a Výpustek. Zaujímavé sú nielen svojou jedinečnou kvapľovou výzdobou ale aj paleontologickými nálezmi.

 

Svetový unikát ukrytý v záhradách

 

Vrátime sa teraz znova z podzemia na zemský povrch a rovno do Lednicko – Valtického areálu, ktorý je druhou pamiatkou zaradenou do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nazývaný je aj „Záhrada Európy“, jedná sa totiž o najrozsiahlejšiu parkovo upravenú krajinu na svete. A v tomto prekrásnom veľkom „parku“ nájdete zámok Lednice a Valtice, ale aj množstvo romantických stavieb ako Kolonáda na Rajstně, Apollónov chrám, umelá zrúcanina Janohrad, Minaret či Dianin chrám.

 

Vojnové ťaženia

 

Históriu „zaváňajú“ i ďalšie pamiatky. Jednou z nich je Mohyla mieru, ktorá stojí na miestach kde sa udiala slávna Bitka troch cisárov (Napoleon Bonaparte, ruský cár Alexander I., rakúsky panovník František I.), známa aj pod názvom Bitka pri Slavkove. V pamiatkovej zóne Slavkovských bojísk sa každoročne konajú pietne a spomienkové akcie spojené s rekonštrukciou bojových scén.

 

Konečne to víno

 

Na históriu i tradície nadväzuje južnomoravské vinárstvo. Pri návšteve južnej Moravy nemôžete obísť vinárske zaujímavosti spolu s ochutnávaním rozmanitých vín. K tým „povinným“ zastávkam patrí Salón vín Českej republiky sídliaci v historických priestoroch Valtického zámku. Za spoznávanie stojí i areál historických vinných pivníc Plže v Petrově, alebo vinice Šobes v Národnom parku Podyjí. Na zámku v Mikulově nájdete obrovský vinný sud a harmonické vínka.

 

Želáme vám veľa chuti do spoznávania južnomoravského dobrodružstva, drahí čitatelia.

 

Plánujete výlet do Českej republiky? Máme pre vás niekoľko tipov:

Zdroje/autor: kudyznudy.cz, gotobrno.cz, propast-macocha.cz,Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa