Poďte s nami do rozprávok a dávnych čias pri návšteve tých najkrajších českých hradov a zámkov

2015-08-29 07:00:00 |   |    | 

V Čechách, tak ako i na Slovensku, sa môžu pochváliť s množstvom zachovalých a nádherných hradov a zámkov. Ak by ste chceli, môžete si vyskladať dovolenku len z ich prehliadok a zamerať sa na ich spoznávanie. Každý z nich si so sebou nesie svoj príbeh a zaujímavé tajomstvá. Niektoré z nich môžu smelo konkurovať aj svetovo známejším historickým budovám, pretože ponúkajú minimálne rovnako krásny zážitok, ako v týchto pamiatkach.



 

Hluboká

 

Na stranu tohto zámku nešetria turisti komplimentmi. Ide o jednu z najkrajších stavieb v tomto regióne. Postavený bol v 13. storočí podľa vzoru anglického Windsoru. Predstavuje majstrovské umenie svojho obdobia, keď ho dokázali jeho pôvodní majitelia postupne zveľaďovať tak, aby vytvorili jednoliaty celok a skĺbili jednotlivé štýly tak, aby do seba perfektne zapadali. Toto, žiaľ, nie je samozrejmosťou na všetkých podobných stavbách, ktoré často nie sú vybudované s rovnakým citom. Väčšia časť interiérov má pôvodný charakter. Z jeho komnát sála autentickosť, pompéznosť a láskavosť, s akou boli tieto priestory zariaďované. Veľmi obľúbenou časťou je aj tunajší veľký park, ktorý často slúži ako miesto pre fotografovanie svadobčanov.

 

Karlštejn

 

Ak patríte medzi milovníkov gotiky, tak vám nemôže ujsť tento zámok. Karlštejn je hrdou prezentáciou tohto stavebného štýlu, keď ponúka jeho dokonalé architektonické prvky, ale taktiež aj množstvo malieb z tohto obdobia. Zámok bol veľmi obľúbený aj medzi filmármi. Natáčalo sa v ňom viacero rozprávok a historických filmov. Postavený bol v 14. storočí a tvoril veľmi významnú časť českých dejín. Okrem iných sa tam nachádzali aj korunovačné klenoty a bol obľúbeným sídlom cisára. Karlštejn stojí vo veľmi peknej lesnej oblasti, kde je postavený na menšom vrchu, aby nad okolím dostatočne dominoval. Jeho súčasťou je aj nádherne zdobená kaplnka.

 

Lednice

 

Nachádza sa v meste Mikulov. Tento zámok patrí taktiež k najkrajším miestam v tejto na zámky úrodnej časti Českej republiky. Postavený je v noblesnom barokovom štýle a taktiež je inšpirovaný anglickou klasikou. Jeho súčasťou je aj rozsiahly park s nádherne upravenými záhradami a malým bludiskom. V záhrade sa nachádza aj jedna netradičná vec. Je ňou väčší skleník, v ktorom sa rozhodla Česká republika pestovať tie najvzácnejšie rastliny z regiónu. Vďaka tomu prináša návštevníkom ten najautentickejší pohľad aj do typickej českej flóry. Samotný zámok je postavený z niekoľkých častí, ktoré postupne pribúdali s príchodom nových majiteľov. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z 13. storočia a jeho poslední obyvatelia tam bývali ešte aj začiatkom 20. storočia.

 

Pražský hrad

 

Je dominantou hlavného mesta Čiech. Pokladá sa zároveň za jeho najvýznamnejšiu pamiatku. Je sídlom prezidenta a konajú sa tam všetky dôležité udalosti. Jeho súčasťou je aj Katedrála svätého Víta, ktorá bola v minulosti miestom korunovácie tunajších panovníkov. Jeho dejiny sa píšu od 9. storočia. V súčasnosti je najväčším zachovalým hradom z tohto obdobia na svete. K hradu vedie navyše aj známa Zlatá ulička. Tak ako v minulosti, i teraz tam sídlia obchodíky rôznych remeselníkov a ponúka lokalite špecifickú atmosféru.

 

Červená Lhota

 

Z viacerých hľadísk ide opäť o jeden z výnimočných zámkov. Je totiž vodným zámkom, ktorý je postavený v krásnej prírode uprostred jazera, ku ktorému vedie dlhý kamenný most, čo vytvára naozaj unikátny koncept. Navyše má netradičné červené sfarbenie, podľa čoho dostal i svoje meno. Nájdete ho v obci Pluhův Ždárvo, kde hrdo sídli už od 15. storočia. V minulosti sa tam natáčalo aj viacero rozprávok. V blízkej dedinke sa nachádza aj prameň s liečivou vodou.

 

Litomyšl

 

Ide o najväčšiu stavbu renesančného pôvodu v Čechách. Je detailne zdobený a i keď bol postupne prestavaný, tento štýl zostal nakoniec dominantným. Návštevníkov v prvom rade priláka svojim exteriérom. Krásne zdobenie s priečelím a menším oblúkovým balkónom postupne prechádza do bohato zdobeného interiéru. Jeho najväčšou pýchou je malé divadielko s komornou atmosférou. Postavený bol v stredoveku a vďaka svojej výnimočnosti sa stal chránenou UNESCO pamiatkou.

 

Český Krumlov

 

Renesančno-baroková stavba sa nachádza uprostred mesta a ponúka úžasnú vyhliadku na okolie. Z historického hľadiska patrí medzi najvýznamnejšie hrady u našich susedov. Žil tam jeden z významných českých rodov Rožmberkovcov. Jeho súčasťou je veľká baroková záhrada a taktiež barokové divadlo. Na prehliadke sa dostanete aj do priestorov kaplnky, majestátnych sál a salónikov.

 

Orlík

 

Najkrajším prvkom tohto hradu je jeho poloha. Sídli totiž blízko rieky Vltavy, čím ponúka jedinečnú návštevu v nádhernom prostredí. Postavený bol v 13. storočí. V minulosti sa tam nachádzala významná pivovarnícka oblasť, čo taktiež poznačilo jeho dejiny. Všade v okolí sa venovali tomuto remeslu a vypracovali sa na majstrov pivovarníctva. V okolí sa v minulosti darilo aj poľovníctvu. Zámok je preto vyzdobený vo veľkej miere i v tomto štýle. Jeho súčasťou je kaplnka a nádherná knižnica.


Zdroj/autor: ranker.com, wikipedia.com, traveltoczech.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa