TOP 8 miest Českej republiky, kam sa vybrať za spoznávaním nášho suseda?

2015-12-05 07:00:00 |   |    | 

So susednou Českou republikou nás nespája len dlhá spoločná história, ale aj množstvo atraktívnych turistických cieľov. Tak ako my na Slovensku, i oni dokážu cestovateľom ponúknuť množstvo krásnych miest a atrakcií, na ktoré by sme nemali zabúdať ani my. Niekedy nie je na škodu vymeniť exotickú dovolenku za spoznávanie blízkych susedov. Máme to blízko, náklady nie sú tak vysoké a neťaží nás ani jazyková bariéra.



 

Praha

 

Zákonite musíme začať práve hlavným mestom, ktoré dýcha úžasnou históriou a nádhernými atrakciami. V prvom rade by ste istotne mali navštíviť Pražský hrad a následne sa prejsť i po Karlovom moste. Prechádzku historickým centrom potom zavŕšte pri slávnom orloji. Pri návšteve Prahy nezabudnite využiť i zľavovú mestskú kartu, ktorá ponúka viacero bezplatných vstupov do rôznych hlavných pamiatok. V jej cene je i výlet lanovkou na Petřín, z ktorého budete mať pri krásnom počasí nádherný výhľad na okolie. Obísť by ste nemali ani tunajšiu ZOO, ktorú pokladajú za jednu z najlepších v Európe.

 

Karlovy Vary

 

Ak máte radi filmy a svet hereckých celebrít, určite sa tam vyberte práve v čase známeho festivalu. No pokiaľ uprednostňujete radšej pokojné prehliadky mesta, aby ste mohli lepšie nasať jeho atmosféru, tak sa tam vyberte mimo túto veľkú udalosť. Karlovy Vary sa preslávili ako kúpeľné mestečko. Tunajšia kolonáda a historicky zachovaný ráz vás na chvíľku vrátia v čase a pomôžu vám vcítiť sa i do kože bývalých obyvateľov. Gro prehliadky vždy tvoria rozsiahle budovy s ich nádhernou architektúrou. Zabudnúť by ste však nemali ani na prírodu v okolí, známu skláreň, staré divadlo a množstvo malých charizmatických kaviarničiek.

 

Boubinský prales

 

Pokiaľ uprednostňujete radšej divokú prírodu a turistiku, vyberte sa do Boubinského pralesa. Jeho drevnatá časť patrí k najvzácnejším stromom v Európe a vďaka tomu sa lokalita dostala medzi prísne chránené krajinné oblasti. Napriek tomu nie je Boubinský prales uzavretý pre verejnosť a už počas jari sa tam môžete vybrať na zaujímavý turistický chodníček, na ktorom sa na náučných tabuliach dozviete niečo viac o okolí a na konci si môžete urobiť krásnu vyhliadku z tunajšej rozhľadne.

 

Karlštejn

 

Hrad známy i z filmu Noc na Karlštejne patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v Čechách. Postavený bol v priebehu 14. storočia, no kvôli chátrajúcemu stavu musel byť podrobený viacerým rekonštrukciám, ktoré však nepoznačili jeho pôvodný charakter. Hrad sa nachádza v okrese Beroun a vďaka krásnej polohe v okolí nádherných lesov ponúka pri jeho návšteve aj úžasnú vyhliadku na okolie a taktiež aj príjemnú prechádzku v okolí. Na jeho budovách prevažuje gotický štýl, ktorý badať i v časti interiérov. Tie sú zariadené v pôvodnom štýle a časť nábytku pochádza z pôvodných inventárov. Hrad je otvorený celoročne, v niektoré mesiace je však obmedzená prevádzka len na víkendy a vstupné doň je 170 KČ.

 

Telč

 

Zo Slovenska to máme najbližšie na Moravu, kde nájdete taktiež mnoho krásnych miest. Jedným z najcennejších je Telč, kde nájdete krásne historické centrum a taktiež aj renesančný hrad. I keď je dominantou tohto mesta práve on, z historického hľadiska je cennejšie samotné centrum. Séria renesančných a gotických stavieb sa rozlišuje podľa farebných fasád s krásnym zdobením. Centrum má čarovnú atmosféru a často sa tam organizujú aj rôzne oslavy.

 

Český raj

 

Fanúšikovia turistiky si prídu na svoje v časti Český raj. Nádherné turistické chodníčky a trasy, ktoré vyhovujú cestovateľom s akoukoľvek kondičkou. Každý si tam príde na svoje a v rámci svojich možností si pozrie presne tú časť národného parku, ktorá mu vyhovuje. Ako ďalší bonus navyše je i fakt, že v okolí nájdete množstvo historických pamiatok. Čiže dovolenku si môžete skombinovať tak, že budete obdivovať prírodné krásy a potom sa zameriate na pamiatky.

 

Hluboká

 

Zámok v Hlubokej nad Vltavou je kópiou anglického štýlu zámkov. I keď jeho význam nie je až natoľko veľký, pre svoj romantický vzhľad je veľmi žiadaný medzi návštevníkmi. Často sa tam konajú i svadobné obrady a park je vyhľadávaným miestom pre vychádzky tunajších obyvateľov. Hluboká bola najskôr postavená v gotickom štýle, no potom ju kompletne prestavali a dodali jej tento romantický nádych. Takmer všetky miestnosti sú pôvodne zariadené a na prehliadke si môžete vybrať medzi veľkým a malým okruhom. Na zámku organizujú taktiež veľa zaujímavých tematických slávností.

 

Kostnica v Sedlici

 

Ak máte radi niečo bizarné, tak určite nevynechajte kostnicu v Sedlici. Táto kaplnka je celá vyrobená z ľudských kostier. Z tohto netradičného materiálu sú zdobené steny, vyrobené lustre a iné detaily. Pri návšteve budete mať istotne zmiešané pocity. Vymyslieť takúto výzdobu nebolo jednoduché, no istotne v človeku prevládajú aj negatívne myšlienky preto, že máte okolo seba pozostatky ľudí.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

 

Zdroj/autor: tripadvisor.com, planetware.com, touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa