České Budějovice – Mesto pivovarníctva a bohatej kultúry

2016-04-07 08:00:00 |   |    | 

Českú republiku máme takpovediac na skok od našich domovov a nemusíme sa pri cestovaní trápiť ani jazykovou bariérou. Bola by preto škoda nevyužiť túto skvelú príležitosť na cenovo prijateľný výlet. České Budějovice sa nachádzajú 3 a pol hodiny cesty autom z Bratislavy alebo 4 hodiny z Trenčína. Môžete sa tam kedykoľvek vybrať na predĺžený víkend a obzrieť si i bohaté zastúpenie zaujímavostí v okolí.



 

Bude jich více

 

Vznik mesta sa datuje od 13. storočia a od svojho začiatku malo štatút kráľovského mesta. Budejovické dejiny však neboli vždy jednoduché, pretože sa stali centrom boja o moc, a preto často prichádzali o výsady a výhody polohy na známej obchodnej ceste. So vznikom názvu mesta sa spája zaujímavý príbeh. Existujú jeho dve verzie, no v oboch prípadoch zohráva hlavnú úlohu vtedajší kráľ Přemysl Otakar II. Údajne práve pri Českých Budějoviciach sa dozvedel tú šťastnú novinku, že sa stal otcom prvého syna. Celý nadšený vtedy do davu skríkol vetu „Bude jich více“, od čoho neskôr dostalo pomenovanie i toto mesto. Druhá alternatíva tejto povesti hovorí o tom, že tieto slová vyslovil v súvislosti s výstavbou domčekov v okolí, čím chcel naznačiť veľkoleposť jeho plánov.

 

Zaujímavosti v centre

 

Najznámejším skvostom v centre je Samsonova kašna. Ide o veľkú fontánu v centre, ktorá bola postavená v barokovom štýle. Stvárnený je na nej Samson bojujúci s levom. Ďalej tu objavíte jednu z najstarších stavieb mesta - renesančnú budovu historickej radnice. Pozornosť by ste mali zamerať aj na historické budovy a to najmä na vzácne stavby hotela Zvon. Ide o pôvodný hostinec, ktorý časom prebudovali na tento zaujímavý skvost. Postupne bol zrenovovaný na nový luxusný hotel. Hlavné námestie ďalej tvorí 80 domov, ktoré sú postavené v meštianskom štýle. Jedna z atrakcií pochádza z novodobých dejín, keď si môžete pozrieť zaujímavé súsošie uponáhľaných manažérov.

 

Pozor na bludný kameň

 

Centrum mesta sa môže pochváliť ešte jednou zaujímavosťou. A tou je netradičný kameň v blízkosti fontány Samsonova kašna, ku ktorému sa viaže vtipná legenda. Podľa nej každý človek, kto ho náhodne prekročí po desiatej hodine večer, sa už nebude vedieť vrátiť domov. Otázne je, či bude blúdiť iba do druhého dňa alebo stratí pamäť už naveky.

 

Nevynechajte návštevu Hlubokej

 

Iba 10 kilometrov od Budějovíc sa nachádza jeden z najkrajších hradov v Čechách. Ide o zámok Hluboká, ktorý je postavený po vzore anglických zámočkov. Jeho hlavným vzorom bol známy Windsor. V okolí zámku sa nachádza veľký rozľahlý park, kde sa často konajú zaujímavé akcie. Hrad má vyše stovku komnát a menších miestností. Jeho prehliadku si teda môžete rozdeliť do malého a veľkého okruhu. Veľká časť z nich je zachovaná a ponúka krásnu cestu dávnou minulosťou.

 

Blízka Šumava

 

Len hodinu cesty odtiaľ sa nachádza Národní park Šumava. Pokiaľ patríte k milovníkom prírody a turistiky, istotne si zájdite aj do týchto končín. Pokojne si môžete naplánovať výlet tak, že v prvý deň zájdete do Českých Budějovíc, kde si pozriete mesto a prejdete tunajšie krčmičky. V sobotu sa už môžete vybrať na nejakú túru do Šumavy a nakoniec si v nedeľu pozriete ďalší zo zámkov, hvezdáreň alebo adrenalínový park v Hlubokej nad Vltavou. Základný stan pritom môžete mať priamo v Budějoviciach, ktoré sú v strede a odtiaľ sa vám bude najlepšie vychádzať na výlety.

 

Najvyššie položená hvezdáreň

 

V Šumave sa nachádza aj ďalšia z veľkých atrakcií okolia. Ide o hvezdáreň pri vrchu Kleť, ktorá je najvyššie postavenou v Európe. Vďaka tomu ponúka skvelý výhľad na oblohu a odporúčame vám ju navštíviť najmä v podvečerných hodinách, keď si môžete lepšie užiť oblohu posiatu hviezdami. Súčasťou je malé múzeum, kinosála a veľká videoprojekcia. Ku hvezdárni vedie aj jedna z cyklotrás, ktorých je v tomto regióne neúrekom.

 

Raj pivárov

 

Už počas 15. storočia boli pivovarníci z Budejovíc známi ako kvalitní pivári, ktorí vyvážali i do iných kútov Českej republiky. Na to potom nadviazal svoju povesť i najznámejší pivovar okolia, ktorý vyrába pivo Budvar. Tunajšie krčmičky sú preto veľmi dobre známe nielen medzi domácimi, ale aj medzi turistami. Ak budete mať záujem, môžete zájsť aj na prehliadku pivovaru a zblízka si tak pozrieť, ako sa vyrába vaša obľúbená lahôdka.

 

Ak hľadáte ďalšie nápady na cestovanie po Českej republike, navštívte stránku kudyznudy.cz.

Zdroj/autor: turistika.cz, visitceskebudejovice.cz, mesta.studenta.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa