Riečne a slnečné kúpele: Architektonický skvost v srdci Luhačovíc

2016-07-25 08:00:00 |   |    | 

Kúpele Luhačovice, a. s., aj tento rok otvorili v letnej sezóne pre verejnosť unikátny historický areál Riečnych a slnečných kúpeľov, ktorý je kultúrnou pamiatkou. Postavil ich v roku 1903 najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič, ktorého preslávili aj ďalšie dodnes zachované diela v Luhačoviciach (Jurkovičov dom, Jestřábí, Chaloupka, Vodoliečebný ústav).



 

Návštevníci tu majú možnosť za celodenné vstupné cca 2,60 Eur (70 Kč) (deti a hostia ubytovaní v zariadeniach Kúpele Luhačovice, a. s., majú 50% zľavu) stráviť príjemný letný deň slnením na ležadlách. Z technických dôvodov však nie je možné kúpanie. V cene je možnosť využitia spŕch, lehátok so slnečníkom a zapožičanie rekreačného badmintonu.

Každý platiaci návštevník navyše dostane fľašu minerálnej vody zadarmo. Môžete vstúpiť a občerstviť sa nealko nápojmi, pivom a zmrzlinou alebo stráviť príjemný letný deň slnením na ležadlách. Deti do 3 rokov majú vstup zdarma, poldenný vstup (do/od 14:00 hod.) je za cca 1,50 Eur (40 Kč). Prevádzková doba je za priaznivého počasia po celý júl a august, od pondelka do nedele, 10:00 - 17:30 hod.

V Riečnych a slnečných kúpeľoch sú dodnes zachované unikátne prezliekacie drevené kabíny s pôvodným vybavením. Areál bežne nie je využívaný, aj keď jeho funkcia nebola zmenená. Dôvodom je existencia prísnych hygienických noriem na kúpanie v bazénoch, ktoré znemožňujú kúpanie v neupravenej riečnej vode. Kúpele Luhačovice však naďalej uvažujú s prestavbou Riečnych a slnečných kúpeľov, spolu s neďalekými súvisiacimi objektmi. Základným kritériom pripravovanej rekonštrukcie je zachovanie architektonickej a pamiatkovej hodnoty stavieb.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa