Turistické zaujímavosti pod vplyvom piva: Navštívte Plzeň

2016-11-22 12:00:00 |   |    | 

Na výletoch u našich západných susedov tentoraz zablúdime do Plzne. Tá sa nachádza štyri hodiny jazdy autom od Bratislavy. Pre Slovákov sa automaticky spája s výrobou ich tradičného plzenského piva. I keď miestny pivovar patrí medzi hlavné atrakcie mesta, nie je jedinou zaujímavosťou. Na predĺženom víkende si môžete pozrieť napríklad aj ZOO, historické podzemie alebo technické múzeum.



 

Pivovarské múzeum

Hlavnou atrakciou Plzne je pochopiteľne pivovar Pilsner. Okrem pochutnania si na čerstvom pivku v domácich krčmách vás istotne bude zaujímať aj návšteva múzea, ktoré z časti prechádza aj samotnými priestormi výroby. Dozviete sa tam všetko počnúc jeho históriou, cez výrobu, až po všetky dôležité informácie ohľadom jeho zloženia. Múzeum je prístupné aj deťom, no tie nemôžu absolvovať ochutnávku. Cena vstupného je 70 Kč na osobu. Ak si chcete pozrieť samotnú továreň, platíte 180 Kč a musíte taktiež počítať s tým, že počet turistov v skupine je striktne limitovaný, takže je vhodnejšie objednávať online, pretože by ste sa do pivovaru nemuseli dostať. Denne máte k dispozícii štyri prehliadky od 10:30 do 16:15.

 

Gotická katedrála sv. Bartolomeja

Najstaršou pamiatkou mesta je gotická katedrála, ktorá dominuje historickému centru. Podľa doložených písomností vznikla v 13. storočí a je teda rovnako stará ako samotná Plzeň. Uvažuje sa o tom, že mesto postupne vyrástlo okolo nej a svojim gotickým charakterom prispela ku zveľadeniu pôvodne malej osady. Katedrála je rozdelená do troch lodí, ktoré k nej postupne pribúdali a vytvorili konečný vizuál. Vstupné je 35 korún a kostol je otvorený celoročne.

 

Cesta podzemím

Mestskou vzácnosťou je dlhá spleť podzemných chodieb, ktorá má viac ako 14 kilometrov. Jednotlivé úseky tvoria malé labyrinty a sú dokonca odstupňované do troch poschodí. Nachádzajú sa tam bývalé skladiská a taktiež veľký vodný mlyn. Pre verejnosť je dostupná len malá časť z nich, no pozriete si všetko hlavné z ich priestorov. Tieto chodby patria zároveň k najzachovalejším a najväčším podzemným systémom v strednej Európe. Denne tam organizujú päť prehliadok a cena vstupného je 100 Kč.

 

Veľká synagóga

V centre mesta sa nachádza aj najväčšia synagóga v Čechách a po tej v Budapešti a Izraeli dokonca treťou najväčšou na svete. Postavili ju v rokoch 1888 až 1892 v novorománskom slohu s maurskými prvkami. Interiér zdobia maľby s rastlinnými motívmi a súčasťou sú aj varhany z roku 1890. Na dvore synagógy sa nachádza poschodový dom rabína. Počas druhej svetovej vojny slúžila synagóga ako skladiska, potom však až do roku 1973 opäť slúžila na bohoslužby. Neskôr však chátrala a až v rokoch 1995 až 1997 prešla rekonštrukciou. Vstupné je 70, resp. 40 korún.

 

Byty Adolfa Loosa

Český rodák patril k najlepším architektom jeho doby. Jeho práce môžete pozorovať vo Viedni, Prahe alebo v Paríži. Veľkú časť jeho práce nájdete aj v Plzni, ktorá ponúka prehliadky typických klasických funkčných bytov, ktorým už v čase vzniku dodal na nadčasovosti. Pochádzajú z prvorepublikového obdobia a v súčastnosti sú tri z nich sprístupnené pre verejnosť. Prehliadky si môžete objednať cez webovú stránku. Sú časovo obmedzené a do všetkých bytov sa nedostanete v každý deň. Cena vstupného je od 140 Kč vyššie. Prispôsobená je stavu bytu a jeho rozlohe.

 

Botanická a zoologická záhrada

Ako prvá vznikla na pôde súčasných záhrad tá botanická. Jej začiatky sa datujú do začiatkov 19. storočia, počas vojen však úplne upadla a musela sa vypestovať znova. Ešte predtým vybudovali v rovnakých priestoroch ZOO, ktorá otvorila svojim návštevníkom po prvýkrát dvere v roku 1926. Už o tridsať rokov neskôr obnovili aj botanickú tradíciu a prepojili tak obe záhrady v jednu z najobľúbenejších atrakcií Čiech. Najnavštevovanejšou časťou je úsek venovaný africkým zverom, ktorý verne kopíruje ich prírodné podmienky. Vstupné v letných mesiacoch je 140 korún, počas jesene a zimy 90 Kč. Obe záhrady sú otvorené celoročne.

 

Múzeum strašidiel

Zmes legiend, rozprávok, ale aj historických faktov na vás čaká v múzeu na hlavnom námestí. Dom strašidiel vznikol v pivnici súčasného hotela. Prechádzka pomedzi strašidelné postavičky je doplnené o netradičné historky s duchárskym charakterom. Pretože ako znie heslo tejto atrakcie, každá stavba a každé mesto so sebou prináša i niekoľko desivých príbehov, ktoré je načase odhaliť. Cena vstupného je 50 Kč a v priestoroch múzea môžete zorganizovať aj netradičnú narodeninovú party.

 

Techmania

Plzeň sa môže pochváliť aj veľmi kvalitným vedeckým múzeom. Jeho súčasťou nie je len 3D kino, ale aj ojedinelé 3D planetárium so skvelým pohľadom na vesmír. O vede sa dozviete viac pomocou rôznych interaktívnych panelov a častí a pripravené sú aj praktické ukážky bláznivých vedcov. Obľúbenou atrakciou je simulácia priestoru v rakete aj s pocitom beztiaže. Cena vstupného je 180 Kč, niektoré atrakcie ako napríklad i 3D planetárium si musíte zaplatiť zvlášť.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Czech Tourism, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa