Tip na dokonalý jesenný výlet: Zažite svet pod hladinou!

2016-10-06 12:00:00 |   |    | 

Letné dovolenky už máme za sebou. Nastala jeseň a s ňou možnosť využiť posledné teplé dni na výlety do okolia. Ak ste počas tohto leta navštívili Slovensko a radi by ste strávili víkend u našich českých susedov, máme pre vás tip!



 

Pohľad pod hladinu

Jedinečný svet pod hladinou môžeme poznávať maximálne tak počas šnorchlovania. Pestrofarebné rybky, zaujímavo vyzerajúce koraly, vždy zelené riasy. Tajomstvá života pod hladinou spoznáte iba vtedy, ak sa ponoríte a necháte sa týmto svetom unášať. Znie to dobre, pretože je to súčasť prímorskej dovolenky, na ktorú sa celý rok tešíme.

Nezaujímalo vás však niekedy, ako to vyzerá na dne riek či močiarov, hoci aj v našich zemepisných šírkach? Ak ste teraz pokrútili hlavou vedzte, že ten pohľad naozaj stojí zato.

Sladkovodná expozícia Živá voda pri obci Modrá v Zlínskom kraji ponúka podvodný svet ako na dlani. Desiatky turistov, ktorí chcú vidieť život pod hladinou, sem chodia spoznať to, čo oku ostáva zahalené pod hladinou. Rybky a iné „obyvateľstvo“ nebudete rušiť v jeho prirodzenom prostredí. Pozriete sa naň cez sklenený tunel.

Ten sa nachádza v prvom podzemnom podlaží a je dlhý takmer štyri metre. V tejto časti sa vám ukážu ryby v plnej kráse. Od kapra Jonáša, cez rôzne druhy úhorov, karasov, lopatiek dúhových, lieňov či ovsienok. Spokojne spolu s nimi tu žijú aj korytnačky.

Tým však prehliadka zďaleka nekončí. V druhom podzemnom podlaží, ktoré sa nachádza v hĺke šesť a pol metra, vidieť jesetery či sumce a táto časť je zároveň aj prostredím, kde ryby prečkajú dlhé a tuhé zimy.

 

Areál odkrýva aj iné vzácnosti

Z hlavnej budovy je možné sa v rámci expozície dostať do prenádhernej prírody. Ak budete mať šťastie a bude vonku teplo a čas vhodný na kúpanie, nejeden návštevník ocení prírodné kúpalisko, kde sa môže schladiť.

Nahliadne do prírody, ktorú nemôžete len tak vidieť. Rôzne sekcie areálu poskytujú pohľad na inú faunu a flóru. Môžete sa teda v jeden čas ocitnúť v lužnom lese, v bukovej či dubovej stráni, vidieť rôzne druhy stromov a kvietkov.

Babičkina záhrada je miestom čarovným, prazvláštnym. Vedľa seba tu rastú liečivé bylinky ako alchemilka či repík, spolu s bylinkami, ktoré by ste asi márne hľadali medzi liečivkami.

Mokradná tôň lužného lesa zase poskytuje miesto, kde si svoje rodinky zakladajú vážky či šidielka, no je aj domovom ropúch a skokanov. Nájdete tu aj jednu raritu, ktorá na území Českej republiky nemá obdobu – mokraď tu obýva jediný pôvodný druh korytnačky – korytnačka bahenná.

V ďalšej časti rozsiahleho areálu môžete vidieť pásmo dubov, a to konkrétne na stráni s názvom Pálava. Strmá stráň akoby chcela napodobiť suché a teplé oblasti Moravy, kde rastú nielen duby, ale aj jasenec biely, hrdobarka obyčajná, bôlhoj lekársky či hlaváčik jarný.

Svoje zastúpenie tu majú aj buky, a to na Stráni Bielych Karpát, kde možno vyhľadať tieň pod bukom, lipou, bresty a z byliniek tu nájdeme napríklad útlu prvosienku.

Odporúčame navštíviť Živú vodu najmä s deťmi, no zážitok je to aj pre dospelých. Plávajúce ryby, ktorých sa môžete aspoň pomyselne dotknúť poskytujú, zážitok, ktorý v našich krajoch nemá obdoby. Ak sa chcete presvedčiť a fotografie vám nestačia, pokojne si pozrite virtuálnu prehliadku.

,

Zdroj: red, infomateriály

Foto: http://zivavodamodra.cz/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: www.zivavodamodra.cz
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa