Archeoskanzen Modrá: Veľkomoravské mestečko s upírskym hrobom

2017-04-18 12:00:00 |   |    | 

Archeoskanzen v Modrej sa môže pochváliť niekoľkými „naj“. Ako jediní v Európe verne kopírujú pôvodné osídlie z 9. storočia, ktoré navyše stojí aj na pôvodnom mieste bývalej keltskej osady, ako jediní sprístupnili vodný tunel, ktorý má na rozdiel od iných svetových lokalít iba sladkovodné ryby a navyše len tu na jednom mieste ponúkajú vínnu a slivovicovú cestu zároveň. A to ešte nie sú všetky tromfy tejto lokality.



 

Replika historickej osady

Netradičný skanzen bol po prvýkrát verejnosti sprístupnený v roku 2004. Pôvodným zámerom bolo poukázať na fakt, že práve v tejto lokalite sa nachádzala na vtedajšie pomery obrovská osada, až malé mestečko z obdobia Veľkej Moravy. Sídlo sa postupne rozrastalo a prechádzalo dnešným areálom Modrej, Uherského Hradišťa a Starého mesta. Aby sa na tento vzácny nález nezabudlo, rozhodli sa tam vybudovať repliky 30 rôznych stavieb, domov, poľnohospodárskych budov a svätýň, ktoré verne kopírujú vykopávky, ktoré sa našli v týchto miestach. V skanzene si môžete pozrieť kláštor pre mníchov, dom rybárov, historický kamenný kostol, krstiteľnicu, podzemné domy a dve vyhliadkové veže, ktoré vám ponúkajú skvelý pohľad na celý areál.

 

Upírsky hrob odhalili najprv zvieratá

Súčasťou skanzenu sú aj živé zvieratá. Deti môžu pohladkať a pohrať sa napríklad s oslíkom, sliepkami, kohútom, ovcami, mačkami a v minulosti tam mali aj kone. Práve ku koňom a oslíkovi sa viaže jeden zaujímavý príbeh. Tieto zvieratá sa báli vychádzať zo svojej ohrady a na jednom mieste sa vždy veľmi splašili. Zamestnanci areálu si mysleli, že tam v minulosti zrejme na nich spadlo niečo z blízkeho domu a nevenovali tomu pozornosť. Raz potrebovali v skanzene prekopať úsek, ktorým mali viesť káble a dostali sa i na toto miesto. Najprv narazili na kopu červených kameňov a potom našli tiež viacero kostí. O tých si mysleli, že patria nejakým zvieratám. Keď však uvideli dlhšie kosti prstov, hneď našli aj ďalší dôležitý nález – lebku prebodnutú ostrým kolom. V areáli sa nachádzal teda upírsky hrob, do ktorého bolo pred stovkami rokov obetované podľa odhadov mladé 14-ročné dievča. Negatívna energia z neho zle vplývala aj na zvieratá.

 

Veľkolepé programy i filmy

Z historického hľadiska je projekt archeoskanzenu vynikajúco zvládnutý, preto ho často vyhľadávajú aj filmári. Tí tam už točili niekoľko dokumentov a odohrávala sa v ňom aj veľká časť dokumentárnej drámy Cyril a Metod, z ktorej úryvky si môžete pozrieť v jednom z domov. V skanzene pravidelne organizujú aj rôzne podujatia. Najmä v období školských zájazdov tam pozývajú remeselníkov, ktorí deťom neukazujú len klasické remeslá, ale presne ten spôsob, akým sa pracovalo počas obdobia Veľkej Moravy. Počas roka môžete zažiť aj rôzne keltské oslavy, boj o hradisko, noc čarodejníc, zabíjačku a podobné akcie. V podobnom duchu je ladené tiež blízke detské ihrisko, ktoré má podobu historického hradiska.

 

Živá voda pre nevidiacich, v lete i bio kúpalisko

Súčasťou areálu je tiež hotel, reštaurácia a vodný tunel Živá voda, v ktorom sa dostanete do blízkeho kontaktu so sladkovodnými rybami. Veľmi obľúbenou atrakciou sú verné makety rýb, ktoré sú umiestnené na stenách a ktoré môžu deti ľubovoľne chytať. Veľký zážitok je to najmä pre nevidiacich, ktorí po prvýkrát v živote podľa hmatu vedia, ako vyzerajú jednotlivé ryby.

Od Živej vody vedie malý náučný chodník s rôznymi druhmi bylín. Keď organizujú podujatia pre deti, snažia sa ich čo najviac prepojiť s prírodou. Vtedy im ako občerstvenie pripravujú čaje práve z týchto bylín. Chodník vás vyvedie až k dvojici jazierok, ktoré sú od nádrže s tunelom a rybami oddelené pomocou mostíka. V lete sa jazierka menia na bio kúpalisko, v ktorom sa môžu kúpať deti i dospelí.

 

Pálenica s múzeom a tržnicou

Tretiu a poslednú časť tvorí Centrum slováckych tradic aj s pálenicou. Dospelí sa môžu objednať na prehliadku priestorov, ktorá je spojená s ochutnávkou. Na vrchnom poschodí je situované múzeum, v ktorom pozriete predmety spojené s históriou gastronómie a varenia. Na záver prehliadky si môžete v ich tržnici zakúpiť vína z celého okolia, ich vlastný alkohol, ovocie, ktoré sušia priamo pri pálenici, domáce džemy, med a lokálnu keramiku.

 

Vínna cesta v podzemí

Pýchou tohto centra sú dve cesty, ktoré sa nachádzajú v podzemí priestorov. Jedna je vínna a druhá slivovicová. Moderné prostredie ponúka špeciálne automaty, vďaka ktorým si riadite ochutnávku vy sami. Na obrazovkách si nájdete podľa čísel informácie o danej odrode a cene, pomocou kartičky si pripíšete skonzumovaný typ ochutnávky a spustíte nápoj z automatu. Počas prehliadky si môžete zároveň evidovať jednotlivé čísla vín a tie si môžete zakúpiť v Tržnici. Na rovnakom princípe funguje aj slivovicová cesta, ktorá ponúka ochutnávky rôznych alkoholov. V podzemí sa nachádza tiež aula pre firemné stretnutia a prednášky.

 

Cyklistický chodník popri jazerách

Priamo oproti skanzenu sa nachádzajú umelo vybudované jazerá, popri ktorých vedie časť cyklotrasy. Tá prechádza celým Vyšehradom. V lete môžu ľudia s rybárskym lístkom loviť v rybníkoch svoje úlovky a v zime sa na zamrznutej ploche môžu zase korčuľovať. Jeden z rybníkov má umelé osvetlenie a ponúka tiež nočné korčuľovanie.

 

Smelé plány do budúcnosti

Otcom myšlienky Archeoskanzenu Modrá je starosta Modrej Miroslav Kovařík. Ten nepoľavuje vo svojich plánoch ani v budúcnosti. Na odkúpenom pozemku chce vybudovať nové parkovisko a vychádzkovú plošinu s vyhliadkou, ktorá ponúkne krásny výhľad na celý komplex. V tejto časti by chceli tiež chovať historické pratury a záujem majú aj o pestovanie pôvodného historického viniča. Prvý malý kríček už v areáli majú.

 

Vstupné:

Skanzen – 80 Kč, deti do 6 rokov a ZŤP – zadarmo

Živá voda – 90 Kč (aj s kúpaním), deti do 6 rokov a ZŤP – zadarmo

 

Otváracia doba skanzenu a Živej vody

Apríl – 10:00 – 16:00

Máj - október – 9:00 – 17:00

Počas zvyšku roka len na objednávku

 

Otváracia doba Centra slováckych tradic

Celoročne od 9:00 do 17:00

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa