Kúpele s dušou: Slovenský architekt vytvoril priam rozprávkové mestečko

2017-05-08 00:00:00 |   |    | 

Dušan Samuel Jurkovič patril k najlepším slovenským architektom a dizajnérom svojej doby. S jeho prácou sa môžeme stretnúť v oboch krajinách bývalého Československa, keď navrhol napríklad mohylu v Brezovej pod Bradlom, lanovku na Lomnický štít či Spolkový dom v Skalici. Významnú pečať zanechal tiež v českých Luhačoviaciach, z ktorých sa snažil urobiť silného konkurenta slávnejších kúpeľov v Karlových Varoch. Minimálne prostredníctvom špecifickej architektúry sa mu to istotne podarilo.



 

 

Zostalo len 7 stavieb

Pôvodne mal Dušan Jurkovič s Luhačovicami veľké plány. Kúpeľný park a okolie chcel premeniť na ukážku prepojenia elegancie s funkčnosťou a originalitou. Nepodarilo sa mu však zrealizovať všetky stavby, no podarilo sa uchovať aspoň niektoré z jeho skíc a návrhov. Tie si môžete pozrieť v turistickej kancelárii Luhanka priamo v centre Luhačovíc a sami si tak môžete zafantazírovať, ako by vyzerali Jurkovičove plány v realite. Luhanka zároveň organizuje tematické prechádzky, ktoré vás zavedú po všetkých významných miestach spojených s týmto architektom. Pôvodne bolo v kúpeľoch až 23 budov s jeho pečaťou. V súčasnosti však zostalo už len sedem z nich. Medzi ne patria vily Valaška a Vlastimila, Slnečné kúpele, Vodoliečebný ústav, Jurkovičov dom, Chalúpka, Jestřábí a ešte jedna menšia stavba hudobného altánku.

 

Jurkovičov dom v ľudovej secesii

Najvzácnejšou stavbou spomedzi nich je Jurkovičov dom, ktorý sa pôvodne volal Janov Dom. Dnes je premenený na elegantný štvorhviezdičkový hotel, ktorý však v plnej miere plní pôvodné účely. Hostia ho využívajú hlavne na kratšie relaxačné pobyty. V rokoch 2000 – 2002 tu prebehla veľká rekonštrukcia, pri ktorej sa citlivo s ohľadom na Jurkovičovu typickú ľudovú secesiu snažili prinavrátiť budove stratený lesk. Na exteriér použili farby charakteristické pre jeho tvorbu. Dominantou je strom života, ktorý zdobí hlavné priečelie. Od prízemia a koreňov prechádza cez symbolické vetvy a koruny stromov až do nebies.

Jednotlivým izbám taktiež ponechali pôvodný charakter a vstupovať do nich budete cez farebné dvere s malými okienkami, ktoré pôsobia ako vchod do rozprávkovej chalúpky. Pýchou Jurkovičovho domu je apartmán, ktorý pozostáva zo spálne, obývačky, malej kuchynky, kúpeľne a až trojice balkónov s posedením.

 

Okúpte sa v pôvodnej zlatej vani

V hoteli sa snažili zachovať čo najviac pôvodného nábytku, no nie vždy to bolo možné. Najmä v izbách vyrobili aspoň repliky bývalého zariadenia, ktoré mali možnosť odpozorovať na niekoľkých dobových fotografiách. Najviac zariadenia sa podarilo uchovať v balneočasti. Tam si môžete oddýchnuť na pôvodných ležadlách, nachádzajú sa tam tiež dobové kvetináče, zrkadlá, sedadlá, stoly a vešiaky. Najvzácnejšou časťou je pôvodná zlatá vaňa, v ktorej si kedysi hostia užívali liečivý kúpeľ. I keď sa ich podarilo uchovať až 70, nakoniec sa rozhodli využiť len jednu z nich, pretože modernejšie vane dokážu lepšie ohriať vodu a udržať jej teplotu. Miestnosť so zlatou vaňou je zariadená presne tak, ako to bolo aj v minulosti.

 

Hudobný pavilón i slnečný kúpeľ

Komplikovanú rekonštrukciu si vyžadoval aj Slnečný kúpeľ, ktorý bol postavený taktiež podľa Jurkovičových návrhov. Našťastie sa podarilo túto vzácnu pamiatku zachrániť a v súčasnosti je využívaná v letných mesiacoch. Počas prechádzky parkom sa dostanete k menšej stavbe hudobného pavilónu, ktorý sem bol z pôvodného miesta presunutý. Chaloupka i obe vilky dnes slúžia ako ubytovacie zariadenia. Zrekonštruované Jestřábí ponúka hotelové ubytovanie v dvoj- a jednoposteľových izbách. Kompletnej rekonštrukcii podrobili aj vodoliečebný ústav.

 

Vzácne návštevy architektovej vnučky

Rodina Dušana Jurkoviča zostala s Luhačovicami naďalej úzko prepojená. Pravidelne každý rok si tam prichádza oddýchnuť jeho vnučka, ktorá uprednostňuje pre ubytovanie práve Jurkovičov dom. Luhačovice sú tiež obľúbeným miestom pre oddych pre mnoho celebrít. Ponúkajú im súkromie, príjemnú cestu časom, pokoj a krásne prostredie. Využiť navyše môžu množstvo procedúr, ktoré liečia široké spektrum ochorení. Prioritne sa zameriavajú na problémy s dýchacími cestami. Slovenskí pacienti môžu požiadať svoju poisťovňu o preplatenie časti kúpeľnej liečby, no ide o náročný proces, ktorý nie je vždy úspešný.

 

Bonus na záver

Ak vás tvorba Dušana Jurkoviča zaujala, rozhodne by ste nemali vynechať návštevu jeho rodinného sídla. Nachádza sa v Brne – Žabovřeskoch na Ulici Jana Nečase a podľa vlastného návrhu ho architekt nechal postaviť v roku 1906. Dnes je v správe Moravskej galérie a návštevníci si môžu vychutnať neobyčajnú atmosféru domu aj záhrady, ktorá ho obklopuje. Centrálnu halu sa podarilo obnoviť do takmer pôvodnej podoby, prijímací salón je zariadený Jurkovičovým originálnym nábytkom. V jednej z najvzácnejších secesných budov v Brne sa tiež nachádza expozícia, ktorá detailne približuje tvorbu jedného z našich najvýznamnejších architektov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Lázně Luhačovice
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa