Tip na víkend: Navštívte prekrásny Lednicko-valtický areál

2018-03-09 12:00:00 |   |    | 

Ak si práve plánujete program na víkend, máme pre vás jeden skvelý tip. Vyberte sa spolu s rodinou na výlet na Moravu, kde sa nachádza nádherný Lednicko-valtický areál. Na ploche 300 km² je situovaných niekoľko zaujímavých pamiatok a atrakcií, ktoré potešia turistov všetkých vekových kategórií.



 

Vďačíme zaň rodu Lichtenštajnovcov

Lednicko-valtický areál sa rozprestiera medzi Lednicami, Valticami a Břeclaví. Z Bratislavy sa tam dostanete autom do hodiny. Hlavnými atrakciami areálu sú zámky, v ktorých kedysi žila rodina Lichtenštajnovcov. Práve oni majú najväčšie zásluhy na vybudovaní tohto areálu. V minulosti bol totiž Valtický zámok hlavným domovom tejto šľachty a zámok v Ledniciach im slúžil ako letné sídlo. Súčasťou panstva je aj rozsiahly park, v ktorom sa nachádza niekoľko ďalších zaujímavostí. Sú to menšie pamätníky, ale aj stavby, ktoré ozvláštňovali toto miesto. Takmer celý areál sa podarilo uchovať v pôvodnom stave, dnes tam nenájdete už len pár stavieb, ktoré sa nachádzali na pohraničnom území.

 

Zámok Valtice

Rod Lichtenštajnovcov žil pôvodne v Mikulove. O tieto majetky však šľachtici prišli, preto si museli hľadať nové sídlo. Nakoniec sa rozhodli prestavať hrad z 12. storočia, ktorý stál vo Valticiach. Ten v priebehu dejín prešiel niekoľkými rekonštrukciami, nakoniec zostala väčšina budov v barokovom štýle. Zámok obklopuje záhrada, ktorá však nedosahuje až také rozmery ako v prípade Ledníc. Napriek tomu tam nájdete niekoľko zaujímavých historických sôch. Valtice kedysi slúžili ako honosné rodinné sídlo tejto rodiny. V konečnej podobe mal palác 100 miestností, pre verejnosť je však sprístupnených len 17 z nich. Veľmi nešťastná éra sa spája s husitským obdobím. Keďže majitelia zámku podporovali cisára, z pomsty bola vtedy vypálená veľká časť mesta.

 

Zámok Lednice

Turisticky atraktívnejšou možnosťou je návšteva zámku v Ledniciach. Zatiaľ čo vo Valticiach dbali najmä na funkčnosť, ich letnému sídlu venovali veľa pozornosti a premenili ho na jeden z najväčších šperkov v ich majetku. Napriek tomu, že aj v súčasnosti vyzerajú jeho priestory honosne, údajne to zďaleka nedosahuje veľkoleposť, ktorú mali v čase najväčšej slávy. V zámku sa totiž podarilo uchovať len malú časť pôvodného zariadenia a niektoré kusy priniesli z iných šľachtických sídel. Súčasťou Ledníc je skleník z polovice 19. storočia. V ňom pestovali rôzne druhy exotických rastlín, ktoré často doviezli z Anglicka. Veľmi obľúbený je rozsiahly park, kam domáci obyvatelia chodia radi na prechádzky.

 

Janův hrad

Vizuálne zaujímavou stavbou je Janův hrad, ktorý je umelo vytvorenou zrúcaninou. Jeho autor ho postavil po dlhoročnom štúdiu rôznych zrúcanín v Európe. Vtedajším majiteľom sa páčilo, že tieto ruiny majú osobitý charakter a zaujímalo ich, či by bolo možné v niečom podobnom žiť. Kvôli tomu si nechali vytvoriť takýto netradičný lovecký zámoček, do ktorého vždy prichádzali s korisťou a tam ju opekali priamo na nádvorí. V súčasnosti sa tieto priestory využívajú na svadobné obrady a hostiny.

 

Pohansko

Celý Lednicko-valtický areál tvoril veľmi dômyselne premyslený komplex, v ktorom jednotlivé časti na seba plynulo nadväzovali. Takže zatiaľ čo Janův hrad bol určený na špinavú prácu po poľovačke, kde spracovali všetky zvery a krátko tam oslavovali svoj úspech, Pohansko bolo určené pre unavené panstvo, ktoré tam prišlo oddychovať po náročnom love. Na mieste tejto stavby stálo kedysi veľkomoravské hradisko a v súčasnosti je tam umiestnená expozícia s vykopávkami z tohto historicky cenného obdobia.

 

Minaret, kolonáda a iné atrakcie

Na návštevu celého areálu si môžete pokojne vyhradiť celý týždeň. Keď si totiž chcete podrobne pozrieť všetky jeho časti, jeden víkend bude málo. Ten by vám mohol stačiť na dva hlavné zámky s priľahlými záhradami. V areáli sa nachádza aj minaret, ktorý slúži ako rozhľadňa. Jeho autorom je ten istý architekt, ktorý postavil podobnú stavbu v blízkosti Lednického zámku. Stavba Rendez-vous bola zase poctou bohyne lovu, ktorá mala majiteľom zabezpečiť úspešné poľovačky. Rovnako atraktívnu vyhliadku objavíte aj v podobe kolonády. Obľúbeným turistickým miestom je tiež socha troch nahých grácií a istotne si pozrite aj Nový dvůr, kde sa v súčasnosti nachádzajú stajne pre chov koní. Jednotlivé miesta sú spojené pomocou označenej turistickej trasy.

 

Pestré možnosti na aktívnu dovolenku

Najmä počas leta ponúka Lednicko-valtický areál skvelé možnosti pre spojenie kultúry s aktívnou dovolenku. Okrem spomínaných turistických trás, ktoré vás prevedú popri jednotlivých pamiatkach, je v celom areáli a okolí aj niekoľko cyklistických chodníkov. Veľmi obľúbenou možnosťou je jazda na koni. V tejto časti Moravy prechádza rieka Dyje, ktorá turistom ponúka vynikajúce možnosti na plavbu malými loďkami. Pri jej brehu sa nachádza tiež historická budova Maurskej vodárne. Počas teplých dní sa môžete kúpať v Mlynskom rybníku.

Zámocká Dyje: Splavovať Moravskú Amazonku je zážitkom na celý život

 

Vinársky región

Oblasť okolo Valtíc je dobre známa pre fanúšikov vína. V okolí sa nachádza niekoľko viníc, ktoré sa špecializujú najmä na spracovanie svetlých druhov viniča. V samotnom meste môžete okrem návštevy jednotlivých vinárstiev navštíviť aj labyrint prepojených vínnych pivníc, ktoré ponúkajú možnosť ochutnávok. Vo Valticiach nájdete aj Národné múzeum vín a miestnosť, kde môžete ochutnať všetky výrobky z tohto úspešného regiónu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Profimedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa